– Jeg handler 30 prosent i butikk og 70 prosent på nett, sier Gry Kublica (39) som benytter fridagen på en shoppingrunde i Bogstadveien.
Det er velkjent at Norges kanskje mest kjente handlegate har hyppige butikkutskiftninger, stor konkurranse om kundene og høye leiepriser. Samtidig tar netthandelen en stadig større del av omsetningen.
Tall fra regnskapsdataselskapet Bisnode, basert på rapportering til Brønnøysundregistrene, viser en kraftig nedgang i antall nye selskaper som selger sko og klær. I 2014 ble det etablert 275 nye selskaper som selger i klær i Norge. I 2017 var tallet nede på 165.
Flere nedleggelser
I starten av mai gikk butikkjeden Shoelounge konkurs. Gründer Sissel Lien uttalte til DN i mai at butikken i Hegdehaugsveien skal ha slitt med omsetningen under den langvarige ombyggingen av gaten.
I første halvdel av 2018 gikk også kosmetikkjeden Douglas og møbelbutikken Exo Møbelstudio konkurs. Begge med butikklokaler i den kilometerlange handlegaten.
For et år siden flyttet luksusbutikken Edition, med motemerker som Alexander Wang, Acne og Proenza Schouler, inn i lokaler i Hegdehaugsveien. I juni stengte de dørene. Butikken eies av Blender Retail, et datterselskap av moteagenturet Blender Agency. I 2017 endte Edition med et underskudd på 2,3 millioner kroner før skatt, ifølge selskapets årsregnskap. Her kommer det også frem at selskapets drift er planlagt avviklet i 2018.
DN har forsøkt å komme i kontakt med Blender Retail uten hell.
– Krevende år
– Vi merket nok at det har tatt tid å komme tilbake etter opprustningen av gaten og 2017 var et krevende år for hele landet. Men vi ser en god økning av besøkende i første halvår i 2018 og noen kan melde om 40 prosent økning denne våren, sier daglig leder Andreas Melander i Majorstuen og Bogstadveien Næringsforening.
Melander forteller at de merker at folk handler på en annen måte en tidligere, og opplyser at de fleste butikkene har koblet seg opp til netthandel og sosiale medier.
– Jeg vil si at de som ligger i sidegatene har fått en lettere tilgang til kunder gjennom sosiale medier. I hovedgaten har nok flere fått utfordringer, men vi ser at de er flinke til å ta i bruk sosiale medier der også.
De som gjør det bra i Bogstadveien er ifølge Melander veldig tilpasningsdyktige, og kan måle resultater ut fra det.
– Det vil alltid være utskiftninger da det er stor konkurranse i gaten.
– Nisjebutikkene borte
Muhlise Sari (40) handler stort sett i butikk, aller helst på et av byens kjøpesentre, men også i sentrum og på Majorstuen. Hun synes det er trist å se at stadig flere av de mindre butikkene må flytte på seg eller legge ned.
– Alle disse nisjebutikkene er jo borte av det jeg kan huske. Det var mange interiørbutikker nederst i Bogstadveien og Hegdehaugsveien, sier hun.
Hun tror husleieprisene har deler av skylden.
– Jeg var jo selv i den klemma. Jeg hadde en egen butikk nede i Oslo sentrum som måtte legge ned på grunn av for høy husleie.
Selv om hun selv handler lite på nett, tviler hun ikke på at netthandelen kommer til å overta en stor del av omsetningen.
– Og så er det stor konkurranse i en slik gate. Den store fisken spiser alltid de små fiskene.
Endringer i varehandelen
Ifølge undersøkelser gjort av Accenture mener ledere i varehandelen at netthandelen vokser kraftigere enn forventet. Salget på nett vokser i en rekke kategorier i gjennomsnitt med cirka 25 prosent i året.
Leder for Strategi i Accenture Norge, Pål Ødegaard, mener flere butikker og kjeder må tenke nytt for å omstille seg.
– Vi har sett tendensene internasjonalt i mange år, men nå også i Norge. Begrepet «butikkdød» ble jo lansert for noen år siden sammen med dramatiske bilder av nedlagte kjøpesenter, og i USA kaller mange 2018 nå for «konkursens år» i varehandelen, sier han.
Ødegaard opplyser at jo enklere produktene blir å handle på nett, jo flere kunder vil oppleve at de ikke trenger å gå i butikken.
– Vi tror de butikkene som overlever vil være de som klarer å gjøre noe mer, for eksempel skape en opplevelse eller et tillitsforhold til kunden. I noen typer segmenter, som for eksempel sport og elektronikk i den høyere prisklassen, ser vi at kundene ønsker å besøke butikkene.
Selv viser han til en «Nike-mal», hvor den amerikanske sportsgiganten utvikler butikker som skal være et sted der kunden drar for opplevelsen av produktene, hvor de etterpå kan bestille varene på nett eller sms.
– Her fungere de ansatte mer som kundekonsulenter og spesialister. Her ligger det et stort potensial for mange norske butikker som kan gjøre mer ut av formatbutikken.
Teknologisk skifte
Ødegaard mener tilpasning til ny teknologi vil bli det viktigste grepet for å vinne kampen om kundene. Han tror spesielt personalisering blir viktig fremover.
–Vi vet fra våre undersøkelser at kunder har dobbelt så stor sannsynlighet for å kjøpe produkter om dialogen i forkant er tilpasset profil og ønsker.
Ødegaard opplyser at vi ser en økende trend med at forbrukere er mer villige til å dele opplysninger om seg selv hvis de føler at de får noe igjen fra butikkene.
– 67 prosent sier i våre undersøkelser at de gjerne bytter egne data mot personlige tilbud og rabatter.
I en undersøkelse utført av Accenture svarer 50 prosent av «generasjon Z» at de ikke vil handle på nettsider som ikke er personlig tilpasset. «Generasjon Z» utgjør den delen av befolkningen som er født etter 1995, etter de såkalte «Millenials».
Åpnet ny butikk
Nederst i Hegdehaugsveien har det danske, økologiske merket Aiayu nettopp flyttet inn i nye lokaler, og åpnet deres første butikk i Norge. Daglig leder Cajsa Elin Eriksson er ikke bekymret over de stadige utskiftningene i gaten, eller at nisjebutikkene vil skvises ut som følge av netthandelen.
– Nei, det handler om hvordan man gjør det og at man er rett i tiden. Derfor har vi blandet nettbutikken inn i butikken, hvor vi har den tanken at vi skal drive nettbutikk samtidig.
– Meningen er at denne butikken skal bli et knutepunkt for merket. De som har handlet hos oss tidligere, enten på nett eller gjennom andre butikker, skal kunne komme hit å få en følelse av hvordan merket er, sier hun.
Eriksson opplyser at hun selv ikke er en nettshopper, og tror at det er mange likesinnede når det kommer til netthandel innen klær og interiør.
– Jeg er selv en person som må kjenne fysisk på plagget å prøve det før jeg kjøper. Ikke minst er det også viktig for et slik merke at handelen skal være en opplevelse.(Vilkår)