Det svenske investeringsselskapet Kinnevik går inn med 200 millioner kroner i ny kapital i matleverandøren Kolonial.no, selskapet som gikk med 700.000 kroner i underskudd om dagen i fjor.

– Da fikk du penger?

– Det kan du si. Det var egentlig mer enn vi hadde planlagt for, sier Karl Alveng Munthe-Kaas til DN.

– Dette var en helt perfekt partner for oss, sier han, og understreker at både ledelse og styret ønsket å bre ut aksjonærgruppen og få med ny kompetanse.

2,24 mrd.

I tillegg til å skyte inn mer kapital, kjøper også Kinnevik, som er et av Sveriges største investeringsselskaper, aksjer fra dagens Kolonial.no-aksjonærer for 100 millioner kroner.

Mens Kolonial.no i fjor sommer ble verdsatt til 1,5 milliarder kroner da Rasmussen-gruppen skjøt inn mer kapital og ga lån til selskapet i fjor sommer, har verdien nå steget til 2,24 milliarder kroner.

Denne verdien er inklusive kapitalen fra Kinnevik på 200 millioner kroner, og såkalt «fullt utvannet». Rasmussen-gruppen har ved siden av aksjer også et konvertibelt obligasjonslån på 200 millioner kroner til Kolonial.no, som er regnet inn i prisingen.

Resten av oppgangen i prisingen skyldes at aksjene i selskapet har steget betydelig siden den gang.

Emisjonen var rettet mot Kinnevik. Det vil si at ingen andre har skutt inn penger i selskapet. Zalando-eieren er nå nest største aksjonær i Kolonial.

– Kan vi forvente å se et samarbeid med Zalando?

– Det kan jeg ikke kommentere på. Det er fortsatt tidlig fase, sier Munthe-Kaas.

Venter ikke lønnsomhet med det samme

Investeringsdirektør Andreas Bernström i Kinnevik ønsker ikke å gå inn på hva de synes om den nye prisingen av Kolonial.

– Virksomheten vokser raskt og selskapet har levert bra på dette. Vi ser dette som en langsiktig investering og planlegger å støtte opp under og bygge dette selskapet i mange år fremover, sier Bernström.

– Kolonial har slitt med store underskudd under denne vekstperioden. Når venter Kinnevik at virksomheten vil være lønnsom?

– Jeg ønsker ikke spå noe rundt dette. Kolonial er egentlig et oppstartsselskap innen teknologisektoren, og det er ikke en gang fire år gammelt. Dagligvarer på nett er en kompleks bransje, og det vil ta litt tid å gjøre driften lønnsom, sier Bernström.

– Tror dere dagligvarekunder i det nordiske markedet er villig til å betale en pris som gjør det lønnsomt å kjøre dagligvarer hjem på døren?

– De nordiske landene er litt utfordrende siden et det mange steder er store avstander og høye kostnader, men i hvert fall i byene er det et stort marked som jeg er sikker på at vil bli lønnsomt med tid, sier Bernström.

Sjefen solgte selv

Selv solgte Munthe-Kaas aksjer for et veldig lite beløp og sitter fortsatt med i underkant av 10 prosent av selskapet. Utover det ble en god del aksjer solgt fra såkalte engleinvestorer som var tidlig inne i selskapet. De andre gründerne solgte også en beskjeden del, mens Rasmussengruppen ikke har solgt.

Munthe-Kaas utelukker ikke at selskapet kommer til å hente penger igjen.

– Jeg vil egentlig forvente at vi ønsker å vokse raskere enn det vi kan på fri kontantstrøm. Jeg tror det blir flere runder, sier han.

Kinnevik er et av Sveriges største investeringsselskap med eierandeler på i underkant av 100 milliarder svenske kroner, og er blant annet største eier i Zalando, Tele 2 og MTG.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Beaujolais til begjær
Dette er vinen som gir beaujolais en ny mening.
01:17
Publisert: