Maktkampen om innkjøpsprisene i dagligvarebransjen, har ført til høy temperatur mellom aktørene.

Kolonial-gründer Karl Alveng Munthe-Kaas sa i DN torsdag at de dominerende dagligvareleverandørene Tine, Ringnes og Orkla spilte på lag med Norgesgruppen for å motarbeide forslaget om like innkjøpspriser.

Han mener leverandørene driver på kant med Konkurranseloven når de gir ulike priser til de ulike kjedene.

– Jeg føler at debatten er i ferd med å gli over i konspirasjon, ikke et forbud om prisdiskriminering, sier Olav Kolstad som er partner i advokatfirmaet Schjødt og tidligere professor ved Institutt for privatrett ved UiO.

Han representerer Dagligvareleverandørenes forening (DLF) som er en av motstanderne av like innkjøpspriser for dagligvarekjedene.

Under DLFs årlige høstmøte, som er et samlingspunkt for de ulike aktørene i dagligvarebransjen, var konstellasjonen mellom Norgesgruppen og de store leverandørene ett av de store diskusjonstemaene.

– Et blindspor

Norgesgruppen, som er kontrollert av familien Johannson, har over 43 prosent av det norske dagligvaremarkedet og sitter på en betydelig innkjøpsmakt. Kritikerne mener at det er Norgesgruppen som nyter godt av den angivelige prisdiskrimineringen i regi av leverandørene.

Hvis det virkelig er en konspirasjon mellom Norgesgruppen og dagligvareleverandørene, mener han at kan være snakk om lovbrudd.

– Generelt skal man være forsiktige med konspirasjonsteorier, særlig når det bikker over mot brudd på konkurranseloven. Jeg registrerer at Konkurransetilsynet ikke har åpnet etterforskning av de linjene. Jeg mener at dette er et blindspor, sier DLF-advokaten.

Karl Alveng Munthe-Kaas sier at han ikke antydet en konspirasjon, men et interessefellesskap.

– Jeg sier ikke at Norgesgruppen og de dominerende leverandørene har konspirert, men at de har samme interesse av at Konkurranselovens paragraf 11 mot prisdiskriminering ikke håndheves hardere. De dominerende leverandørene ønsker å kunne gi en selektiv rabatt til Norgesgruppen uten å måtte gi samme rabatt til øvrige kjeder. Norgesgruppen ønsker selvsagt også å få en lavere pris enn de andre kjedene. Derfor er det et interessefellesskap, sier Munthe-Kaas.

Ingen våpendrager

Det er Kolonial.no og Rema som har frontet forslaget mot prisdiskriminering. Rema er en av eierne i Kolonial.no som har utfordret det etablerte dagligvaremarkedet med sin hjemlevering.

Kolonial-gründeren er i bransjebladet Dagligvarehandelen betegnet som Remas våpendrager, noe han selv har tilbakevist.

Heller ikke Rema-sjef Trond Bentestuen kjenner seg igjen i betegnelsen.

– Vi eier nå under ti prosent av aksjene i Kolonial. Slik jeg oppfatter Karls rolle, er at han er opptatt av etableringshindringer.

Nettopp etableringshindringer ble i en rapport fra Oslo Economics trukket frem som et av de største problemene for konkurransen i dagligvaremarkedet.

– Kanskje vi er blitt sløve, men det er ikke etablering fra nye aktører vi er mest redd for. Vi skulle ønsket at det var mer konkurranse, for det er betydelige etableringshindringer som bidrar til at det ikke blir en effektiv konkurranse som bidrar til lavere priser, sier Bentestuen.

Flere av de store leverandørene har reagert sterkt på uttalelsene fra Kolonial-gründeren.

– Dette er en beskrivelse av virkeligheten som vi ikke kjenner oss igjen i. Vårt utgangspunkt er at vi ønsker et godt samarbeid med samtlige av våre kunder – små og store, og selvfølgelig også Kolonial.no, sier Nicolay Bruusgaard som er kommunikasjonssjef i Ringnes.

– Når det gjelder spørsmålet om et mulig forbud mot prisdiskriminering, støtter vi oss på arbeidet som gjøres av vår bransjeforening DLF, som representerer det brede mangfoldet av leverandører til norsk dagligvare.

Finkjemmer prisene

Regjeringen har varslet en stortingsmelding der tiltak mot prisdiskriminering skal utredes,

Statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet legger ikke skjul på at det er høy temperatur mellom grupperingene. Hvorvidt Norgesgruppen og de store leverandørene utsettes for en konspirasjon, vil han ikke uttale seg om.

– Om det her er noe ulovlig eller ikke, har jeg ikke noen formening om, sier Thue til DN.

– Er det på høy tid at det kommer et lovverk på dette feltet?

– Det er det vi nå finne ut av.

– Vi venter nå på at Konkurransetilsynet vil komme med en rapport som vil vise innkjøpspriser. Da må vi se på hvor mye det utgjør og om forskjellene er et problem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.