USAs president Donald Trump varslet torsdag kveld økte tollsatser mot Kina, denne gangen på elektronikk og annet som importeres fra Kina til USA. Vareverdiene som toll-legges har en verdi på opp mot 300 milliarder dollar, og tollen økes opp til ti prosent i første omgang.

Fredag slår imidlertid Kina tilbake mot USA og har forpliktet seg til å gjengjelde dersom USA innfører toll på de kinesiske varene.

Få timer etter et forhandlingsmøte mellom USA og Kina i Shanghai torsdag denne uken, offentliggjorde Trump at han ville øke tollsatsene mot Kina ytterligere.

Kinas handelsdepartement sa på fredag at de var sterkt misfornøyd med kunngjøringen som bryter med tidligere avtaler mellom Donald Trump og den kinesiske presidenten Xi Jinping, skriver Financial Times.

Hvis tollene blir en realitet, vil Kina måtte følge opp med «nødvendige tiltak», sa en talsmann for departementet, uten å gi detaljer om hvilke tiltak Kina kan iverksette.

– Alle konsekvensene vil bæres av USA la han til.

Forhandlinger kan bryte sammen

Forhandlingene i Shanghai var den første av en runde hvor man møttes ansikt til ansikt på over en måned etter at samtalene mellom landene kollapset i mai.

Kinas utenriksdepartement var også på banen denne fredagen og antydet at trusselen fra USA kunne gjøre at planene for en ny forhandlingsrunde i Washington neste måned kan bryte sammen. På spørsmål om de planlagte forhandlingene vil fortsette svarte talsmann Hua Chunying i det kinesiske utenriksdepartementet følgende;

– For øyeblikket ligger ballen hos USA. På nåværende tidspunkt må USA gi oss signaler om at de er til å stole på.

Trodde Kina ville svare USA

Allerede torsdag kveld, gjorde kapitalforvalter Olav Chen i Storebrand det klart at han trodde Kina ville svare USA og presiserte hvilke virkemidler han trodde de ville komme til å bruke.

– Toll kan Trump utelukkende styre mot Kina, men han kan ikke styre hva de kinesiske myndigheter gjør med sine toller. Jeg er ganske sikker på at Kina vil gjengjelde, enten ved at de opptrapper handelskrigen nå og øker tollsatsene sine mot USA, samt dropper kjøp av jordbruksvarer fra USA, sa Chen.

Økonomen Iris Pang fra den nederlandske banken ING, skrev i et fredagsnotat at det kan være lurt for Kina å trekke ut tollkampen med USA fordi «en opptrapping av handelskrigen mest sannsynlig ikke vil hjelpe Donald Trumps sjanser» i valget i 2020, skriver CNBC.

– Vi tror Kinas strategi i denne opptrappingen av handelskrigene vil være å bremse forhandlingshastigheten og gjengjeldelse. Det kan forlenge gjengjeldelsesprosessen frem til den kommende amerikanske presidentvalget, sier hun til samme avis.

Analytikere i Citi anslår at de økte tollsatsene vil redusere Kinas eksport med 2,7 prosent, mens man anslår at bnp vil falle med 0,5 prosent. Tolløkningen kommer på toppen av tidligere runder med tolløkinger skriver meglerhuset i et notat torsdag. Det kan derfor bli aktuelt for Kina å bruke penge- og finanspolitiske virkemidler for å bedre innenlands økonomien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.