Den umiddelbare virkningen av en handelskrig mellom USA og Kina vil være verst for Kina, ifølge en rapport fra den amerikanske tenketanken The Conference Board, skriver Financial Times.

Heller ikke amerikansk eksport eller eksport fra andre utviklede land vil bli betydelig rammet av en økonomisk nedgang i Kina.

Tenketanken har analysert eksport data og målt en rekke multinasjonale selskapers eksponering mot det kinesiske markedet.

Over fire ganger så mye

USAs og EUs verdiskapende eksport til Kina utgjør henholdsvis 0,7 prosent og 1,6 prosent av områdenes bruttonasjonalprodukt (bnp), ifølge rapporten. Selv for nabolandet Japan, som tradisjonelt har sterke handelsbånd med Kina, utgjør eksporten bare 2,1 prosent av bnp.

For Kina derimot, utgjør den verdiskapende eksporten tre prosent av landets bnp, over fire ganger så mye som USAs – noe som skulle tilsi at Kina har mest å tape dersom Xi Jinping og Donald Trump barker sammen i en handelskrig.

– En handelskrig mellom USA og Kina, sett gjennom disse dataene, virker ikke å være en stor trussel for amerikansk økonomi, sier Erik Lundh, en av rapportens forfattere, til FT.

Tøft for «Average Joe»

Det betyr ikke at USA vil være helt upåvirket av en full handelskrig mellom de to landene. «The Average Joe» vil kunne merke det godt på lommeboken om to verdens største økonomier kommer i handelskonflikt.

– En handelskrig mellom USA og Kina vil kunne påvirke andre viktige sider ved forholdet som kan bli ganske smertefulle for USA. En kollaps i amerikansk handel med Kina vil ha en umiddelbar effekt på konsumentene med tanke på inflasjonen, sier Lundh, som understreker at konsumentene må tåle mye høyere priser på importerte varer.

Gransker Kinas handelspraksis

Forrige uke sa Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon at USA og Kina var oppe i en «økonomisk krig» hvor det kun kunne bli en vinner.

Kinas utenriksdepartement svarte med at begge sider ville lide dersom de opphetede samtalene om handel skulle eskalere.

Forrige uke kunngjorde Trump at han vil foreta en full granskning av Kinas handelspraksis. Kina hadde et overskudd på handelsbalansen med USA på nesten 350 milliarder dollar i 2016. Trumps granskning har fått bred støtte både fra egne partifeller og fra demokrater.

Kina reagerte kraftig på granskningen:

«Dersom USA overser det faktum at landet ikke respekterer multilaterale avtaler og innfører tiltak som skader økonomien og handelen mellom landene, vil vi ikke sitte stille. Vi vil handle resolutt for å beskytte legitime kinesiske interesser og rettigheter», sa det kinesiske handelsdepartementet i en uttalelse.(Vilkår)

Da hun ble nestleder i NHO, ga toppsjefen et kjempestrengt råd hun mener hun trengte å høre
– Det er det viktigste vi kan gjøre for å få flere kvinnelige toppledere.
02:12
Publisert: