Varner-gruppen består av kleskjedene Dressmann, Carlings, Cubus, Bik Bok, Vivikes, Wow, Urban og Volt. Kleskonsernet har i flere år slitt med stagnerende omsetning og fallende resultater. I fjor ble resultatene ytterligere halvert fra 618 millioner kroner før skatt til 286 millioner kroner.

– Det stemmer at 2017 på mange måter representerte et skifte. Måten vi har drevet på gir ikke de samme resultatene mer, sier pressekontakt Julie Bragli Eckhard Varner-gruppen i en kommentar til tallene.

50 år med suksess

Varner-gruppen slipper tallene for fjoråret tidligere enn normalt etter at Finansavisen onsdag skrev en sak basert på anonyme kilder om at det var full krise i kleskonsernet. De reviderte tallene for Varner-gruppen blir ikke å finne i Brønnøysundregistrene før i juli.

– Vi har hatt 50 år med suksess, med strategier som har virket og sterke konsepter. Verden og klesbransjen er i stor endring. Varner er derfor i omstilling. Vi satser for fullt og er inne i en periode der vi bygger et sterkt kompetent felles miljø for Varner, sier Eckhardt.

Ifølge Eckhardt er man i ferd med å styrke organisasjonen på e-handel og marketing gjennom kompetansebygging og rekruttering.

– Dette kombinert med kraften av et stort butikknett som har vi sterk tro på, sier hun.

Eckhardt har foreløpig ikke oversikt over utviklingen i de ulike butikkjedene i Varner-gruppen. Hverken styreleder Petter Varner (55) eller administrerende direktør Marius Varner (52) hadde anledning til å kommentere tallene onsdag ifølge Eckhardt. De to eier kleskonsernet sammen med yngstebror Joakim Varner (45).

Endret navn

I 2015 hadde kleskonsernet rekordresultat på 1,5 milliarder kroner før skatt. Det skyldtes ikke primært salg av klær, men en stor finansgevinst etter salget av kjøpesenterselskapet Sektor Gruppen der Varner-familien eide en tredjedel. Salget bidro til at konsernet fikk finansinntekter på 681 millioner kroner i 2015.

Året etter inngikk brødrene et samarbeid med det svenske fotballikonet Zlatan Ibrahimovic om en kleskolleksjon som selges online. Kolleksjonen A-Z ble lansert i Paris av Zlatan selv rett før fotball-EM i Frankrike i 2016.

Varner-brødrene tok i 2016 også grep for å få skikk på kleskjeden Vivikes som har slitt med fallende omsetning siden 2010 da kjeden omsatte for over 400 millioner kroner, mot 250 millioner i omsetning og underskudd på 75 millioner kroner i 2016. Da fikk kjeden også ny sjef og nytt navn. I løpet av 2016 ble alle de nærmere 60 Vivikes-butikkene omprofilert til Days Like This-butikker.

Endrer handlevaner

Varner-gruppen har i likhet med flere andre butikker opplevd at forbrukerne i stadig større grad handler klær og sko på internett.

– Det er ganske flat utvikling i flere bransjer og nesten all veksten kommer på nett. Når så mye handel flytter over på nett, vil det gå ut over de fysiske butikkene, sier Bror Stende som er direktør for faghandel i hovedorganisasjonen Virke.

Klesbransjen hadde i 2017 en negativ vekst for første gang siden 2014. Stende viser til at forbrukerne har endret vaner og at mange milliarder kroner i omsetning av klær er flyttet over på nett.

– Det har kanskje rammet Varner raskere enn de hadde trodd, sier Stende.

Fortsatt nest størst

Cubus er fortsatt den nest største kleskjeden i Norge etter Hennes&Mauritz og har nær åtte prosent av markedet, men opplevde i fjor et fall i omsetning på nær seks prosent ifølge Virkes tall. Også Dressmann, Days Like This, Bik Bok og Wow opplevde fallende omsetning i fjor, mens Carlings, Urban og Volt økte omsetningen viser Virkes oversikter.

Samtidig som folk handler mer på nett og på på reise i utlandet, har Varner også blitt rammet av tidvis svak krone som har gitt høyere innkjøpspriser fra utlandet.

– Det er begrenset hvor mye av det vi kan ta ut i økte priser, har Marius Varner tidligere uttalt til DN.(Vilkår)