Gjenåpning, en forsiktig forbruker og varelagerproblemer er bare noen av ingrediensene i cocktailen som har gjort 2022 til en stor hodepine for Stein Erik Hagens børsnoterte netthandelskonsern Komplett, som har falt nær 80 prosent på børs så langt i år.

I andre kvartal fikk Komplett, som tidligere i år fusjonerte med svenske NetOnNet, et resultat før skatt på minus 74 millioner kroner. Konsernsjef Lars Olav Olaussen konstaterte den gang at det buttet imot, og viste blant annet til at salget i personmarkedet var ned 27 prosent, dersom man ekskluderte NetOnNet.

– Det er et mye tøffere retailmarked, hvor konsumentene bruker mye mindre penger på varer, og særlig på dyre varer. I tillegg er det et marked der det er press på marginene våre, fordi vi har mange varer på lager vi må få ut, sa Olaussen til DN.

Tirsdag morgen la Komplett frem tall for tredje kvartal, som viste et justert driftsresultat på minus ti millioner kroner og et resultat før skatt på minus 43 millioner kroner. Til sammenligning fikk selskapet et positivt resultat på 74 millioner kroner i samme kvartal 2021.

Omsetningen endte på 3,8 milliarder kroner, mot 2,7 milliarder kroner året før, noe som må ses i sammenheng med NetOnNet-fusjonen. Uten bidraget fra NetOnNet på nær 1,5 milliarder kroner, var omsetningen ned 14,5 prosent, noe som hovedsakelig skyldes «utfordrende markedsforhold» i forbrukermarkedet.

Ifølge rapporten var omsetningen i forbrukermarkedet i Norge og Sverige ned henholdsvis 23 og 27 prosent, NetOnNet ekskludert.

Klokken 12.30 er aksjen ned rundt seks prosent i tynn handel.

Varelagerproblemer

Høye varelagre – ikke bare for Komplett, men hele bransjen – utpekes nok en gang som en hovedutfordring. Dette rimer godt med det andre handelsaktører har sagt i DN nylig, der mange frykter en julesesong som vil være preget av store rabatter og svak lønnsomhet.

Etter endt andre kvartal sa Komplett at det hadde redusert varelageret med 500 millioner kroner så langt i år. Selskapet meldte samtidig at det skulle fortsette å redusere varelageret i tredje kvartal.

I stedet økte det med 70 millioner kroner i tredje kvartal. Dermed er varelageret hittil i år redusert med 426 millioner kroner fra fjorårets balanse, skriver Komplett i rapporten.

«Jeg er fornøyd med at vi har fortsatt å forbedre varelageret vårt ved å redusere varebeholdning med lav omsetning og bygge opp et attraktivt varetilbud før høysesongen», sier konsernsjef Olaussen i en børsmelding.

Fusjonen

Hagen tok Komplett på børs i fjor sommer, og innkasserte rundt 1,6 milliarder kroner da han solgte seg ned til en eierandel på rundt 60 prosent til kurs 60 kroner. Før børsåpning tirsdag står kursen i litt under 15 kroner, noe som priser Komplett til 1,6 milliarder kroner.

Hagens investeringsselskap Canica er fortsatt største eier i Komplett med 40 prosent av aksjene. Eierandelen ble vannet ut i forbindelse med NetOnNet-fusjonen, der oppgjøret var i Komplett-aksjer samt et kontantvederlag på 1,5 milliarder kroner.

Transaksjonen priset NetOnNet til 3,8 milliarder kroner totalt. Komplett tok opp et brolån på 1,5 milliarder kroner med løpetid til april 2023 for å finansiere oppkjøpet. Dette lånet skulle i utgangspunktet dekkes inn med en kapitalinnhenting, men denne ble lagt på is tidligere i år.

Komplett har nå en rentebærende gjeld på 2,8 milliarder kroner, mot 880 millioner kroner på samme tid i fjor. Konsernet har en likviditetsreserve på 970 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.