Tirsdag meldte Konkurransetilsynet at de slår hardt ned på de tre store dagligvareleverandørenes bruk av prisjegere. Nå får Reitan-gruppen, Coop og Norgesgruppen bøter i milliardklassen.
- Norgesgruppen, kontrollert av familien Johannson, får det største gebyret på 8,8 milliarder kroner.
- Reitangruppen, eid av Reitan-familien, får et gebyr på 7,4 milliarder.
- Coop får et gebyr på 4,8 milliarder.
Bøtene faller ikke i god jord hos handelsorganisasjonen Virke.
− Det er sjokkerende at Konkurransetilsynet kommer med en så alvorlig reaksjon på noe de har vært kjent med hele veien. Det er skuffende at Konkurransetilsynet har avvist bransjens ønske om dialog, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare i en pressemelding.
Virke mener at det er alvorlig at Konkurransetilsynet kommer med en så kraftig reaksjon på en avtale de er blitt informert om fra starten.
− Konkurransetilsynet er blitt fortløpende informert om innholdet i avtalen. De fikk selve avtalen tilsendt da den ble inngått. De fikk tilsendt informasjon om en justering som ble gjort i avtalen i 2012. Etter Konkurransetilsynet razzia hos dagligvarekjedene våren 2018 har flere av kjedene prøvd å få dialog med Konkurransetilsynet, uten å få respons. Virke dagligvare har heller ikke fått en eneste tilbakemelding fra Konkurransetilsynet på denne saken gjennom de ti årene de har kjent til den, sier Størksen.
– Koordinering
Prisene i norske dagligvarebutikker har de siste årene vært kjennetegnet av svært små prisforskjeller. I VGs matbørs er det kun noen få kroner som skiller de tre store lavpriskjedene.
De tre store i dagligvarebransjen har en samlet omsetning på nærmere 200 milliarder kroner, og det danner grunnlaget for gebyrets størrelse.
– Vi ser svært alvorlig på denne typen koordinering, og har derfor varslet at vi vurderer å ilegge overtredelsesgebyr. Kjedene har gitt uttrykk for at de har benyttet informasjonen til å konkurrere hardt. Konkurransetilsynets foreløpige vurdering er imidlertid at dagligvarekjedene har brukt prisinformasjonen til å begrense konkurransen. De har i en rekke tilfeller brukt informasjonen på en slik måte at det kan ha løftet prisene, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i pressemeldingen fra Konkurransetilsynet tirsdag morgen.
Kan ta det til retten
Dagligvaregiganten Norgesgruppen, som står bak kjeder som Kiwi, Meny og Spar, varsler rettslige skritt hvis gebyret blir stående.
– Norgesgruppen vil gå grundig gjennom varselet når det kommer, og inngi tilsvar som tilbakeviser Konkurransetilsynets påstander. Dersom Konkurransetilsynet likevel velger å bøtelegge Norgesgruppen, vil Norgesgruppen ta saken videre i forvaltnings- og domsapparatet.
Norgesgruppen har i løpet av året forgjeves forsøkt å løse saken gjennom dialog med Konkurransetilsynet.
I et brev til sine samarbeidspartnere har Norgesgruppen forsvart ordningen:
– Norgesgruppen stiller seg uforstående til at observasjon av priser hos konkurrenter er i strid med konkurranseloven. Tvert imot mener Norgesgruppen at prisjegervirksomheten har skapt økt konkurranse og gitt norske forbrukere lavere priser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.