– Det er en bombe. Konkurransetilsynet har gjort en grundig jobb i å utrede forskjellene, men samtidig er det tragisk at dette kommer som en overraskelse. Dette burde vært avdekket for lenge siden, sier Karl Alveng Munthe-Kaas, grunnleggeren av Kolonial.no som tilbyr dagligvarer på nett.

Onsdag la Konkurransetilsynet frem en rapport som avdekket store prisforskjeller i leverandørenes tilbud til de ulike dagligvarekjedene, etter tirsdagens razzia hos Orkla-eide Lilleborg, Norgesgruppen og Mondelez Norge.

Konkurransetilsynet har varslet at de setter i gang en etterforskning, men det er dermed ikke sagt at konklusjonen blir at leverandørene har gjort noe ulovlig når de har gitt ulik pris.

– De har avdekket minst så store prisforskjeller som vi fryktet. Det var en stor andel som hadde prisforskjeller over 15 prosent. Det var en betydelig andel som hadde over ti prosent forskjell. Konkurransedirektøren har sagt at prisforskjeller mellom tre og fem prosent er skadelig Det betyr at majoriteten av leverandørene har opptrådt på en måte som er skadelig for konkurransen, sier Munthe-Kaas.

«Befolkningen er offeret»

Konkurransetilsynet har kartlagt 16 leverandører og 2900 produkter. Av de store kjedene har tilsynet kartlagt Rema 1000, Norgesgruppen og Coop. Konkurransetilsynet mener Norgesgruppen gjennomgående har fått bedre betingelser.

Munthe-Kaas tror dette kommer til å endre konkurransen i markedet.

– Dette markerer et regimeskifte. Konkurransetilsynet har avdekket et skandaløst nivå på prisforskjeller.

Kolonial-gründeren har lenge mistenkt store prisforskjeller hos leverandørene. Han er kritisk til at Konkurransetilsynet ikke har undersøkt det tidligere og mener det har gått utover konkurransen i markedet.

– Hele Norges befolkning har vært et offer for dette. Prisdiskriminering har vært en måte å gi en selektiv rabatt til en kjede, som egentlig burde vært gitt til alle. Det har skadet oss, det har skadet Lidl, og det har skadet Ica. Det har vært en avskrekkende faktor for alle som vil satse i Norge.

Den tyske dagligvaregiganten Lidl ga opp virksomheten i Norge i 2008 etter fire år i landet. Ica ble solgt til Coop Norge i 2014.

– Det har også uten tvil skadet Coop og Rema 1000. Vi skulle alle hatt lavere priser som vi kunne brukt for å konkurrere om kundene, sier Munthe-Kaas som har et samarbeid med Rema 1000.

– Det neste steget blir å avdekke hvorfor man har disse forskjellene. De dominerende leverandørene har et ansvar for å gi like vilkår. Det ansvaret er det overveldende sannsynlighet for at de ikke har tatt alvorlig.

«Et bransjeproblem»

Bakgrunnen for dagens pressekonferanse var gårsdagens razzia mot det heleide Orkla-selskapet Lilleborg as, som driver med personlig hygiene og rengjøringsartikler. Det valgte leverandøren Orkla selv å gå ut med i en børsmelding.

– Orkla har de siste årene gjort en rekke oppkjøp av små og store leverandører i Norge. Basert på disse kjøpene kan vi anta at disse prisforskjellene skjer i alle deler av norsk dagligvarebransjen, uavhengig av om leverandører er små, mellomstore eller store, sier konserndirektør i Orkla Håkon Mageli.

– Har prisforskjellene vært skadelige for aktører i dagligvarebransjen?

– Det spørsmålet må du nesten rette til Konkurransetilsynet. Vi ønsker ikke å gjøre en vurdering på vegne av bransjen. Orkla har jobbet systematisk for at det skal være lik prismodell overfor alle våre kunder, svarer Mageli.

Håkon Mageli under gårsdagens razzia mot Orkla-selskapet Lilleborg as.
Håkon Mageli under gårsdagens razzia mot Orkla-selskapet Lilleborg as. (Foto: Mikaela Berg)

Han legger til at under gårsdagens aksjon mot Lilleborg, overleverte de villig datamaterialet som tilsynet ønsket beslag i, og at de har hatt dialog med Konkurransetilsynet over mange år.

– Har Konkurransetilsynet vært klare over dette, men ikke gjort noe før nå?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

I motsetning til Munthe Kaas opplyser Mageli at Orkla ikke er like overrasket over nyheten som kom i dag.

– Vi er hverken overrasket eller forundret, men vi tar det mer til etterretning. Orkla har gjennom mange år foretatt kjøp av virksomheter, og der har det vært prisforskjeller enten stor, liten eller mellomstor leverandør, sier han.

– Jeg vil kalle dette bransjeproblem.

Også Mondelez Norge as fikk tilsyn mot seg i går. Freia-leverandøren viser til at de skal samarbeide tett med tilsynet, slik at de får all nødvendig informasjon i undersøkelsene fremover.

– Mondelez Norge er et av flere selskaper som over tid har samarbeid med Konkurransetilsynet i deres undersøkelse av forholdet mellom leverandører og dagligvarehandelen. Informasjon fra en rekke selskaper, herunder Mondelez Norge, ligger til grunn for rapporten som ble lagt frem i dag, sier Jan Ottesen på vegne av selskapet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.