Konkurransetilsynet har avdekket at noen leverandører gir over 15 prosent billigere varer til enkelte av dagligvarekjedene.

– Dette var mye verre enn vi trodde, sier Rema-direktør Trond Bentestuen.

Rema har i flere år kritisert at de har hatt en konkurranseulempe ved at de får høyere innkjøpspriser hos store leverandører.

– Lenge før min tid har vi tenkt at det var prisforskjeller på tre-fire prosent. Når det viser seg at forskjellene er så store som 15 prosent er det mye verre enn vi hadde forestilt oss. Opp til 15 prosent er mye.

Antydet milliardulempe

Rema har tidligere antydet at de har hatt en ulempe på en milliard kroner.

– Når det er så store prisforskjeller i innkjøpspriser, så er det en indikasjon på at det er en prisdiskriminering som er konkurransefiendtlig.

– Mener dere at prisforskjellene er ulovlig?

– Jeg skal ikke mene noe om det. Det eneste jeg kan si i dag er at dette underlegges sterk interesse i en konkurransemessig setting.

– Så det er ikke Rema som har vært for dårlig til å forhandle?

– Det er alltid et potensial, men det er et faktum at når en gruppering kontrollerer 50 prosent av innkjøpene på mat og drikke, så spiller det en rolle.

Sjokkert over forskjellene

Også Coop er sterkt kritisk til at det er så store forskjeller i innkjøpsprisene.

– På vegne av kundene er vi nærmest sjokkert over at det er avdekket så store forskjeller. Over 15 prosent forskjeller viser hvor langt vi må strekke oss for å bli like billig som Norgesgruppens kjeder, sier Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle-Friis.

Coop er likevel ikke overraske over det som er avdekket.

– Vi har vært klar over og fryktet at det har vært store forskjeller i innkjøpspriser.

Tirsdag gikk Konkurransetilsynet til razzia både mot både Freia, Lilleborg og Norgesgruppen.

Orkla-eide Lilleborg og Mondelez-eide Freia er utpekt som leverandørene med størst prisforskjell.

– Vi er ikke overrasket over forskjellene hos leverandørene som har kommet frem. Vi har hatt mistanke om det. Coop har forsøkt knallhardt å kompensere for de økte innkjøpsprisene.

Coop-toppen påpeker at høyere innkjøpspriser bidrar til at samvirket får høyere marginer.

«Vil bidra konstruktivt»

I fjor fikk Norgesgruppen et overskudd på tre milliarder kroner av en omsetning på 87 milliarder. Til sammenligning fikk Rema et overskudd på en halv milliard kroner, mens Coop fikk et overskudd på 600 millioner (omsetningen var 60 milliarder).

– Konkurransetilsynets rapport viser at det er viktig med tøffe forhandlinger med sterke leverandører. Forhandlingene er avgjørende for å holde matvareprisene nede, sier Bård Gultvedt i Norgesgruppen i en epost.

Han påpeker at Norgesgruppen, i likhet med de andre kjedene, i lengre tid har hatt tett dialog med Konkurransetilsynet om leverandørenes betingelser.

– Vi vil også i tiden som kommer bidra konstruktivt i Konkurransetilsynets arbeid. Vi står nå midt oppe i viktige forhandlinger om neste års priser fra leverandørene. Flere store leverandører har bedt om betydelige prisøkninger neste år. Dette viser at uten tøffe forhandlinger vil prisene til forbruker øke markant, svarer Gultvedt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.