Selskapet slo seg konkurs torsdag formiddag, og måtte stenge alle 11 av butikkene sine.

– Konkursdebitor har oppgitt at selskapet hadde fullstendig bortfall av inntekter etter at koronatiltakene ble innført i Norge, skriver bostyrer Andreas Rønnekleiv i en pressemelding.

Nedstengningen ga et inntektstap på 10 millioner kroner de siste tre ukene.

Siden 1984 har Ricco Vero drevet med salg av egenproduserte dresser. Finn Einar Kvamme er eier av kjeden.

– Det skyldes hovedsakelig koronaen. 12. mars stengte Norge ned, og siden det har vi ikke solgt noe, sa Kvamme til DN da konkursen ble meldt.

Ingen konkrete løsninger

Ricco Vero hadde 30 heltidsansatte, 31 deltidsansatte og 19 tillkallingsvikarer som alle er blitt sagt opp.

– Det vil ennå ta tid før konkursboet har fått de nødvendige avklaringene. Det er derfor ikke mulig å være konkret på hva som er den endelige løsningen, skriver Rønnekleiv i pressemeldingen, som også opplyser om at det er stor interesse rundt aktiva og fra selskapets forretningspartnere.

Ricco Vero har hovedkontor i Olden i Stryn og butikker rundt om i Norge. Men 12. mars i år snudde det. Myndighetenes koronatiltak førte til en rask endring i nordmenns handlemønster og kjeden fikk ingen inntekter.

– Man føler seg maktesløs. Det er selvfølgelig tungt, for det er liksom en utrolig vanskelig situasjon å få gjort noe med. Vi tenker selvfølgelig på alle medarbeiderne våre, og de gode arbeidsplassene med masse kreativitet og engasjement som blir borte. Virkeligheten her er helt surrealistisk, sa eier Kvamme til DN.

Advarer mot konkursbølge

Myndighetenes smittevernstiltak har rammet handelsstanden kraftig, med både permitteringer og konkurser. Spesielt utsatt er reiselivsbransjen.

I begynnelsen av mars advarte kredittstrateg Ole André Kjennerud i DNB Markets mot en konkursbølge på grunn av koronaviruset.

– Først kollapser markedene, så svikter ordrereservene, og til slutt må bedriftene reforhandle gjelden. Konkursbølgen kommer, sa Kjennerud til DN.

– Det virker veldig sannsynlig at vi får en konkursbølge, men det skjer ikke med en gang. Først kollapser markedet, så svekker økonomien seg, så øker arbeidsledigheten, så faller investeringene og ordrereservene svikter. Da blir ikke utestående regninger betalt, gjeld begynner å gå til forfall, bedriftene klarer ikke å refinansiere og må i forhandlinger med kreditorene. Det tar litt tid.

Han frykter en dyp resesjon.

– Dette kommer ikke til å bli en mild og kortvarig resesjon av den typen vi hadde i 2001. Gitt hvor bredt dette treffer, synes jeg dette virker mer som en dyp og langvarig økonomisk krise.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.