Det er ikke bare julehandelen som har gitt høy puls for butikkeiere innen kjøkkenutstyr de siste månedene. På få måneder har to av de mest kjente kjedene byttet hender, for så å bli slått konkurs. Mandag møttes flere av de største konkurrentene i budrunden om restene etter Tilbords-kjeden.

Det er eierne av kjøkkenkjeden Kitch'n som overtar Tilbords-restene.

– Vi har vært med i en budrunde og kjøpt dette til markedspris, ved at vi hadde det høyeste budet, sier daglig leder i Kitch'n Odd Sverre Arnøy.

Navnet Tilbords fortsatt bestå.

Fra Tirag til Sirag

Han var først med på oppkjøpet av konkurrentene Tilbords og Rafens i november, da Kitch'n kjøpte opp eierselskapet Tirag, som eide Tilbords og Norges eldste kjøkkenkjede Rafens. Det skjedde gjennom at Kitch'n-eierne overtok aksjene i Tirag Holding fra kapitalfondet Herkules.

Deretter var han med på konkursbeslutningen i Tilbords som styreleder i selskapet. Han bekrefter at 15 Tilbords-butikker er nedlagt eller i ferd med å legges ned, og at de forventer at flere vil legges ned.

Da Tilbords gikk konkurs forrige uke, sa han til DN at Kitch'n-eierne hadde visst det ville bli en betydelig jobb å redde Tilbords-kjeden, og regnet med tap og nedskrivninger. Men tapene de nye eierne måtte ta, skulle vise seg å være langt større enn de hadde forutsett.

– Er du enig i at det kan se ut som dere har gått inn og kjøpt en konkurrent for å slå den konkurs?

– Nei. Hvorfor skulle vi gå inn å kjøpe noe for å slå det konkurs? Det har ingenting med hverken min eller eiers forretningsmoral å gjøre, sier Arnøy.

Det er Kitch'n, sammen med selskapet Dalema, som kjøper Tilbords-boets eiendeler, franchisekontrakter og leiekontrakter. Eierskapet vil være organisert gjennom det nyopprettede selskapet Sirag Invest, til forveksling likt selskapsnavnet Tirag, selskapet som eide Tilbords og Rafens inntil også Tirag gikk konkurs 20. januar.

Slo ut fire konkurrenter

Bostyrer i Tirags konkursbo Gunnar Haahjem i advokatfirmaet Rasmussen og Broch i Bergen opplyser til DN at det var fem budgivere i budrunden om restene etter Tilbords.

– De har jobbet med dette gjennom uken og helgen. Så endte det i går ettermiddag med at det var de gamle eierne som bød høyest og kjøpte eiendelene i konkursboet tilbake, sier Haahjem.

Ifølge bostyrer i konkursboet til Tilbords Gunnar Haahjem er det vanlig at eiere kjøper opp restene av selskap de har slått konkurs. – Kreditorene som kan tape på dette vil kanskje mene at dette er en brutal metode å bli kvitt gjeld på, sier han.
Ifølge bostyrer i konkursboet til Tilbords Gunnar Haahjem er det vanlig at eiere kjøper opp restene av selskap de har slått konkurs. – Kreditorene som kan tape på dette vil kanskje mene at dette er en brutal metode å bli kvitt gjeld på, sier han.

– Alle de store konkurrentene har vært på banen, sier han, som ikke ønsker å gå inn på hvem budgiverne var. Heller ikke Kitch'ns vinnerbud kan han røpe.

– Hender det ofte at eiere slår selskap konkurs og deretter kjøper opp restene gjennom budrunden i konkursboet?

– Ja, det er veldig vanlig. Umiddelbart kan man si at det er en litt enkel måte å bli kvitt gjeld på. Men når bedriften ikke klarer å betale regningene sine, må det ofte drastiske virkemidler til for å berge det som berges kan. Alternativet er ofte full stopp, at alle må sies opp og eiendelene selges på opphørssalg, utdyper Haahjem.(Vilkår)

Brød og sirkus: Slik lager man Ribollita
Slik forvandler du forrige ukes stusslige kavring til silkemyk, kjernesunn suppe
02:16
Publisert: