Detaljhandel er i ferd med å seile opp som den store konkursnæringen, etter en økning på 36 prosent i antall konkurser i januar.

Også i fjor startet året med høye konkurstall. Men i år ble det enda verre:

– Året starter med en voldsom økning. Konkurstallene i januar er det høyeste vi har sett noensinne, og da har vi historikk bakover til før finanskrisen, sier Per Einar Ruud som er fagansvarlig for kreditt i Bisnode.

Kjeder raderes bort

Tradisjonelt har bygg og anlegg vært den store konkursbransjen, men nå ligger detaljhandel like bak.

– Detaljhandel nærmer seg bygg og anlegg, og det stemmer bra med inntrykket av at stadig flere kjeder må innstille. Det er mulig vi er inne i et trendskifte, og at det kan komme mer.

Også nært beslektede bransjer som grossister og transport opplever en voldsom økning, men dette er mindre bransjer der det fort blir store prosentvise endringer.

Kjeder som Rafens, Åhlens PM Mote, Days like this og Habitat er radert bort, mens kjeder som Enklere Liv, Toys R Us og Tilbords lever videre i en nedskalert utgave.

Tynnslitte marginer

Ruud ser ikke bort fra at konkursbølgen i januar kan ha sammenheng med sviktende julehandel og en uheldig Black Friday-effekt.

– Mange lever mye på julehandelen, og når den svikter, får det store utslag.

Han vil likevel ikke underslå at mange av kjedene som nå lever på randen av konkurs har slitt med vedvarende dårlig lønnsomhet.

– Det ser ut til at leketøyskjedene BR og Toys R Us har slitt lenge, og at det var mer et spørsmål om tid.

Noen av leketøysbutikkene i Norge er nå overtatt av nye eiere og driften av disse blir videreført.

I fjor høst beskrev DN nedturen innen kjøkkenutstyr, der den gjennomsnittlige resultatgraden var negativ. Mange butikker i denne bransjen er allerede nedlagt.

– Vi ser at det er tynne marginer i de fleste detaljhandelsbransjene. Det gjør at terskelen for å gå konkurs er lav, sier Ruud i Bisnode.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– De greiene her er bare helt sjukehus! DN tok en runde med hotellinvestor Petter Stordalen som snart omringer Oslo S med hoteller
02:34
Publisert: