Konsumprisindeksen (kpi) steg 0,2 prosent fra mars til april, hovedsakelig som følge av høyere priser på flyreiser i tilknytning til påsken. Tolvmånedersendringen i kpi var 2,2 prosent i april, mens prisveksten justert for energi og avgiftsendringer - kpi-jae - viste en oppgang på 1,7 prosent de siste tolv månedene.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå mandag.

Prisene på reiser og mat trakk i hver sin retning

Økte priser på flyreiser og pakketurer bidro mest til oppgangen. I motsatt retning trakk matvareprisene som bar preg av tilbudsaktivitet på flere varer, der spesielt sjokolade og frukt hadde en markant prisnedgang. Prisoppgang på fly- og pakkereiser, samt nedgangen i matvareprisene kan i hovedsak sees i sammenheng med påsken.

De siste 12 månedene har kpi steget 2,2 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra mars. Nedgangen i veksttakten må sees i sammenheng med at påsken falt i april i år mot mars i fjor. Matvareprisene bar preg av påsketilbud i april i år. I april i fjor var det en prisoppgang etter påsketilbud i mars. Drivstoffprisene viste en større nedgang fra mars til april i år enn for tilsvarende periode i fjor og bidro også til nedgangen i veksttakten.

Tolvmånedersveksten i kpi-jae var 1,7 prosent i april, uendret fra mars. Avviket i veksten mellom kpi og kpi-jae skyldes hovedsakelig utviklingen i strømprisene.

Konsumprisindeksen (kpi) steg 0,3 prosent fra februar til mars, hovedsakelig som følge av høyere priser på klær.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om forrige måneds tall her: Norske shoppetall steg 0,3 prosent
Disse løper i Usain Bolts fotspor
Champs er Jamaicas største idrettsarrangement. Bak de kritthvite karibiske strendene, backbeatrytmer og lokalpils, kjemper Jamaicas yngste spurtfantomer som om livet stod på spill. Møt de raskeste menneskene i verden.
02:10
Publisert: