Espresso House får 4.069.883 kroner for mars, ifølge en oppdatert oversikt fra Skatteetaten, som forvalter kontantstøtteordningen for staten.

– Vårt mål er nå å sikre arbeidsplasser på lang sikt, og vi har søkt dekning for faste uunngåelige kostnader i henhold til ordningen for kontantstøtte som er etablert, sier Torodd Gøystdal, sjefen for Espresso House i Norge.

Tallene bak viser at kaffekjedens omsetning falt fra 32,6 millioner kroner i mars i fjor, til 11,1 millioner kroner i mars i år. Espresso House rapporterer selv om samlede uunngåelige faste utgifter for perioden på vel 7,3 millioner kroner.

Espresso House har 460 kaffebarer og restauranter i Norden og Tyskland, og i Norge ble mange av disse ble tvunget til å stenge da det ble innført strenge smitteverntiltak fra 12. mars.

Espresso House, her på Stovner Senter.
Espresso House, her på Stovner Senter. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Espresso House ble grunnlagt i Lund sør i Sverige i 1996, og hovedkontoret ligger i Stockholm. Johan H. Andresens Ferd, gjennom Herkules Capital, kjøpte selskapet i 2012. I 2015 ble kaffekjeden solgt til det familieeide tyske selskapet JAB Holding Company, med hovedkvarter i Luxembourg.

Servering, hotell og handel rammet

Koronakrisen har rammet servering, reiseliv og handel hardt, noe oversikten over kontantstøttemottagere også viser.

Den svenske kleskjeden Kappahl har fått aller mest, med vel 7,4 millioner kroner, og danske Bestseller er også høyt på listen med nesten 5,5 millioner kroner.

Travel Retail Norway, som driver dutyfree-salg på norske flyplasser, har fått merke krisen i flybransjen og er på annenplass over mottagere av statlig hjelp med knapt 6,9 millioner kroner.

Hotellene rammes hardt av at folk ikke reiser lenger. Oslo Plaza Hotel har fått aller mest av hotellene med knapt 6,5 millioner kroner, noe som gjør Plaza til tredje største krisepengemottaker.

Gøystdal i Espresso House forteller om tøffe tak den siste tiden, og at han nå ser frem til å åpne forsiktig opp igjen.

– De siste seks ukene har vært krevende for hele det norske samfunnet, og også for oss. Vårt viktigste fokus i denne tiden har vært å følge myndighetenes råd og veiledning, og samtidig ta godt vare på våre gjester og våre medarbeidere. Nå har vi i tråd med myndighetenes anbefalinger forsiktig begynt å åpne våre avdelinger igjen, sier han.

Slik er støtteordningen

Kontantstøtten er en del av tiltakspakken som ble lansert av regjeringen 2. april i år. Den er til for å hjelpe bedrifter som har tapt 30 prosent eller mer av omsetningen som følge av de inngripende tiltakene regjeringen innførte i mars.

  • Pakken skiller mellom de som er pålagt å stenge, og de som ikke er det. For begge gjelder en nedre grense på 5000 kroner, og for sistnevnte er det en egenandel på 10.000 kroner.
  • Bedrifter som er pålagt å stenge vil få dekket inntil 90 prosent av sine uunngåelige faste kostnader per måned.
  • Bedrifter som ikke er pålagt å stenge vil kunne få 80 prosent av sine faste kostnader dekket.

Per 7. mai hadde Skatteetaten innvilget utbetalinger på vel 701 millioner kroner, fortelt på rundt 16.282 bedrifter som har fått søknadene for mars godkjent. Dette gir et snitt på vel 43.000 kroner per bedrift.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.