Utenfor veksthuset til Snarum gartneri i Lier ligger en haug med titusenvis av krydderurter. Normalt ville urtene blitt brukt i matlaging, hadde det bare ikke vært for koronaviruset.

– De siste par ukene har vi kastet 27.000 potter med krydderurter. Mye av dette skyldes at restauranter og kantiner er stengt, sier Hans Erik Fuglerud (67).

Norske krydderurtprodusenter har totalt sett måtte kaste 42.000 potter med krydderurter etter at storhusholdningsmarkedet stoppet opp.

– Dette får noen vanvittige utslag.

Hans Erik Fuglerud på Snarum gartneri i Lier har måttet kaste 27.000 potter med urter og krydder fordi storhusholdningsmarkedet forsvant over natten.
Hans Erik Fuglerud på Snarum gartneri i Lier har måttet kaste 27.000 potter med urter og krydder fordi storhusholdningsmarkedet forsvant over natten. (Foto: Aleksander Nordahl)

Det er blant annet sitronmelisser, basilikum, kruspersille, timian, gressløk og rosmarin som er blitt kassert i haugen utenfor gartneriet.

– Når dette er ferdig og markedet stopper opp, så må det bare kastes. Det finnes ingen andre måter å få omsatt det på, sier Fuglerud som driver gartneriet sammen med familien og utenlandsk arbeidskraft.

Familien synes det er svært uheldig at mat blir kastet.

– På dette bildet ser dere 27.000 krydderurter som vi er blitt nødt til å kaste denne uken, rett og slett for at salget gikk rett i kjelleren. Slike berg med grønnsaker ligger det mange flere steder rundt omkring i landet vårt i dag, skriver sønnen Morten i et Facebook-innlegg.

Han oppfordrer samtidig forbrukerne til å handle norske grønnsaker.

«Uvedkommende ingen adgang!» Smittefrykten blant de polske arbeiderne har gjort at Snarum gartneri har stengt av hele gården i Lier.
«Uvedkommende ingen adgang!» Smittefrykten blant de polske arbeiderne har gjort at Snarum gartneri har stengt av hele gården i Lier. (Foto: Aleksander Nordahl)

Sperret av gården

Bonden fra Lier er spent på om han får beholde sin utenlandske arbeidskraft. Han har måttet isolere gården for at ikke polakkene skal forlate gården og dra hjem av smittefrykt.

– Vi tok tidlig grep med ekstreme tiltak på hygiene. Vi slipper ikke inn folk. De som bor her er isolert og bor på stedet. De reiser kun ut når de skal handle mat og lager felles middag.

Fuglerud har overbevist de 15 polakkene om at det er en smittefri sone og at de ikke ville bli syke.

– Du slipper ikke inn her. Polakkene er veldig nervøse, og da reiser de hjem alle sammen. I så fall mister jeg hele arbeidsstokken.

Flere nordiske produsenter har opplevd at polske arbeidere brått har valgt å dra hjem på grunn av smittefrykten.

– De er veldig redde. I Polen har det gått ut noe voldsom skremselspropaganda. Mange tror de skal dø.

For første gang på 20 år har grønnsaksdyrkeren fått jobbsøknader fra nordmenn
Koronapandemien gir grønnsaksdyrker Bjørge Madsen utfordringer som han ikke trodde ville komme.
03:46
Publisert:

Tror på normalisering

Det 10.000 kvadratmeter store gartneriet leverer både til storhusholdning og dagligvare. Nå tror han at privatmarkedet vil ta seg opp og at markedet vil normalisere seg i løpet av en uke.

Forbrukerne har i hamstringsperioden kjøpt tunge lagringsgrønnsaker, som kålrot, poteter, gulrøtter og sellerirot, mens det stoppet opp for ferskvarer som krydderurter.

Nå tror han at etterspørselen vil retter seg opp igjen.

– Nå har vi fått inn nye varer i butikkene. Alle har reist hjem fra hyttene, og da håper vi de vil være hjemme og kose seg litt.

Han har merket at smittefrykten har endret forbruksmønsteret, men ser fortsatt at norske landbruksprodukter nyter høy tillit hos forbrukerne.

Også frukt og grøntleverandøren Bama merket at handlemønsteret endret seg etter at de strenge restriksjonene ble innført.

– Vi har så langt det lar seg gjøre funnet alternative salgskanaler i verdikjeden vår for å unngå matsvinn. Storkjøkkenvarer er blitt solgt til industri og dagligvare. I tillegg har vi gitt bort en del mat. Det er imidlertid for tidlig å si hvor mye som har endt opp som matsvinn, svarer Pia Gulbrandsen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama.

Asko skrur over

Asko-sjef Tore Bekken bekrefter at også de opplever fall innen storhusholdning og vekst i dagligvare. Asko er landets største leverandør innen storhusholdning, men leverer også til dagligvarekjeder som Kiwi, Meny og Spar.

– Vi har forsøkt å selge varer fra storhusholdning til dagligvare. Det er først og fremst supermarkedene som kan nyttegjøre seg av storhusholdningspakninger, sier Bekken.

Han påpeker at de manuelle diskene i supermarkedene har håndtert partier med kjøttvarer.

– Noe svinn har vi hatt, men vi har forsøkt så godt det har latt seg gjøre.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.