Nye og fine brukte klær henger i lokalet til Frøken Dianas Salonger på Grünerløkka i Oslo. Døren er låst. Inne jobber butikksjef Synne Hewitt og butikkansatt Karoline Gullberg og pakker inn bestillinger til kunder.

– Idag sender vi kanskje ut 20 varer. Det er jo kjempebra, men det kompenserer ikke tapet i omsetningen, sier Hewitt.

Klesbutikken er blant de mange selskapene som møtte veggen den første uken Norge stod stille. De strenge tiltakene for å hindre smitte av koronaviruset har rammet hardt.

Karoline Gullberg gjør klar bluser for fotografering, de jobber for å få solgt mest mulig på nett når kundene uteblir i butikken.
Karoline Gullberg gjør klar bluser for fotografering, de jobber for å få solgt mest mulig på nett når kundene uteblir i butikken. (Foto: Per Thrana)

185.000 på én uke

Som DN tidligere har skrevet, rapporterte Oslo Handelsstands Forening at deres medlemmer opplevde omsetningsfall på mellom 40 til 90 prosent på kort tid.

«Oslo møter nå risikoen for at når viruset er bekjempet, står Oslo sentrum og ulike markedsplasser igjen som branntomter – med mørke 1.-etasjer, ingen arbeidsplasser i våre næringer og stans av byliv», heter det i et krisebrev foreningen har sendt til byrådsleder Raymond Johansen og ordfører Marianne Borgen i Oslo.

Resultatet av tiltakene mot koronaviruset er stengte butikker og permitterte ansatte. Eksempelvis har kjøkkenutstyrskjedene Kitch og Tilbords valgt å stenge 212 butikker. 1200 heltids og deltidsansatte er berørt. Torsdag ble det kjent at kleskjedene H&M og Varner varsler massepermittering av til sammen 5500 ansatte.

Siden torsdag 12. mars, da regjeringen innførte strengere tiltak, har Nav mottatt 185.269 søknader om dagpenger. De aller fleste av disse er fra personer som er permitterte.

Dagene før virksomhetene i landet begynte å stoppe opp for alvor, var antallet søknader til Nav om dagpenger litt over 700. Tirsdag denne uken kom det over 60.000 søknader.

Oslo er hardt rammet. 24.000 permitterte har hittil i denne uken søkt Nav om dagpenger.

Virke: 27.000 står i fare

Og det ser ut til å bli verre, varsler Virke. Nærings- og arbeidsgiverorganisasjonen som representerer en rekke handels- og servicebedrifter melder at medlemsbedriftene har permittert 65.000 ansatte. Ytterligere 27.000 står i fare for å bli permittert, ifølge Virkes undersøkelser.

– Tallene blir mer og mer skrekkelige for hver dag som går. Det har aldri vært så mange permitterte i våre næringer noensinne. Halvparten av virksomhetene i handels- og tjenestenæringen har nå permittert sine ansatte som følge av koronakrisen, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding lørdag.

Virkes ferskeste undersøkelse fra torsdag og fredag blant 1850 respondenter viser at 19 prosent av bedriftene holder stengt.

«Kun én kunde handlet»

I Frøken Dianas Salonger er også Hewitt og Gullberg permittert etter elendig salg.

– Mandag hadde vi åpent fra klokken 12 til 17. Flere personer stakk innom butikken. Kun én kunde handlet. Hun sa at hun ville støtte oss, sier Hewitt.

Daglig leder er ikke å se etter innkjøpstur i Thailand.

– Jeg måtte gå rett i karantene etter at vi landet på Gardermoen torsdag 12. mars og er derfor hjemme, sier Elise Dingstad (40) fra leiligheten på Torshov.

- Butikken er full av nyheter. Varelageret vårt er enormt stort, sier Elise Dingstad, medeier og daglig leder i Frøken Dianas Salonger. Nå er hun i karantene grunnet Thailand-opphold og jobber hjemmefra og prøvet å redde butikken.
- Butikken er full av nyheter. Varelageret vårt er enormt stort, sier Elise Dingstad, medeier og daglig leder i Frøken Dianas Salonger. Nå er hun i karantene grunnet Thailand-opphold og jobber hjemmefra og prøvet å redde butikken. (Foto: Per Thrana)

Sammen med medgründer Ellen Marie Garåsen var Dingstad i Thailand for å handle inn vintage – brukte klær – for hele våren og sommeren.

– Dagen før vi ankom Oslo fikk vi inn et gigantisk parti med varer. Butikken er full av nyheter. Varelageret vårt er enormt stort. Vi har kjøpt inn kjoler, bluser med mer for å ha nok klær til den kommende sesongen.

Så kom omslaget.

Dagen etter ankomsten falt omsetningen drastisk.

– Da skolene og barnehagene ble stengt raste omsetningen. Lørdag, som er vår viktigste handledag, solgte vi rundt 20 prosent sammenlignet med det vi pleier på den lørdager. Da vi kun hadde én kunde som handlet på mandag, bestemte vi å stenge butikken og permitterte alle våre ni ansatte, sier Dingstad.

Nå i helgen holder de riktignok åpent noen timer.

Inspirert av Ibsen

To tidligere skuespillere står bak vintage-butikken på Grünerløkka. Dingstad og Ellen Marie Garåsen ble kjent med hverandre på teaterskole og jobbet mange år som frilansere.

– Det er hardt å jobbe som skuespiller uten fast jobb. Til slutt møtte jeg veggen og orket ikke å si ja til nok en lite givende jobb. Ellen og jeg hadde snakket om å starte noe sammen og vi besluttet å satse på salg av brukte møbler. Det har utviklet seg til en ren klesbutikk med klær og tilbehør, sier Dingstad.

Butikknavnet hentet de fra Henrik Ibsens klassisk drama-stykke «Hedda Gabler».

Det er ganske tomt utenfor butikken Frøken Dianas Salonger.
Det er ganske tomt utenfor butikken Frøken Dianas Salonger. (Foto: Per Thrana)

Noen dager før det store finans-smellet i 2008 var de i gang.

– Vi åpnet butikken lørdag 6. september 2008. Det gikk som en kule helt frem til januar 2009. Vi hadde etter det noen tøffe år, og tok ikke lønn og levde på et minimum. De siste årene har vi økt omsetningen måned for måned, og har gått motstrøms med salgsvekst i den fysiske butikken, sier Dingstad.

Selskapet omsatte for 6,2 millioner i 2018.

Med butikken full av klær og ingen kunder i lokalet, satses det nå på nettsalg.

Butikksjef Synne Hewitt ser på boksene med varer de helst skulle ha solgt.
Butikksjef Synne Hewitt ser på boksene med varer de helst skulle ha solgt. (Foto: Per Thrana)

– Vi har mange plagg som vi kun har én av hver. Nå jobber vi på spreng for å ta bilde og mål av hver av dem. Det dreier som over 2000 forskjellige varer og vi legger kontinuerlig ut bilder på Instagram og i nettbutikken.

– Hvor lenge kan dere holde det gående?

– Utrolig vanskelig å si. Nå prøver vi å stoppe alle leveranser og bestillinger av innkommende varer og går i dialog med huseier og leverandører for å finne løsninger.

– Hva tenker du når du legger deg om kvelden?

– Har ikke tid til å tenke. Jobber 16 timer hver dag for å sikre nettsalget. Tar en dag ad gangen. Kan ikke bruke tid på å bekymre meg. Men varer dette mer enn 20 dager, vil det gå ut over alle våre ansatte.

Norsk korona-eksport

I 2018 etablerte selskapet varemerke «Dianas Vintage» med egen design av klær som er inspirert av gammel mote.

Butikksjef Synne Hewitt (til høyre) og Karoline Gullberg tar bilder av bluser for Instagram, de gjør hva de kan for å selge varer over nett når kundene ikke er i butikken.
Butikksjef Synne Hewitt (til høyre) og Karoline Gullberg tar bilder av bluser for Instagram, de gjør hva de kan for å selge varer over nett når kundene ikke er i butikken. (Foto: Per Thrana)

– Vi så behovet for å produsere nye klær blant annet fordi gamle klær ikke har de klesstørrelsene som vi har i dag og inngikk et samarbeidet med en norsk aktør som eier fabrikken Fair & Square i Kina. Det er en bedrift hvor de ansatte har de samme rettigheter som i Norge med blant annet 37,5 timer arbeidsuke og seks måneder full lønn i fødselspermisjon. Vi er fabrikkens største kunde. Koronavirus-effekten i Norge vil påvirke dem mer enn koronaviruset har gjort i Kina. Nå må de ha produksjonspause. Det går ut over bedriftens 20 ansatte, sier Dingstad.

Selv har hun bestemt at de skal komme seg over kneiken.

– Vi skal klore oss fast. Heldigvis har selskapet ikke noe lån. Jeg er selvfølgelig bekymret for hele Grünerløkka som område. Det er jo nesten den eneste bydelen igjen i Oslo med mange sårbare, unike nisjebutikker og det vil være utrolig trist for hele byen vår hvis dette skulle gå tapt.

Løkka-frisør stenger: – Stortinget holdt pressekonferanse, og da var det bare å kansellere listene utover
Frisørsalongen Central Park på Grünerløkka frykter at pålagt stenging får konsekvenser for småbedrifter. – Vi ligger ganske tynt an i utgangspunktet, sier Morten Åberg.
02:54
Publisert:

I butikken regner Hewitt og Gullberg med å jobbe tre timer denne dagen. De skriver ned timene og sender informasjon til Nav.

– Nå får vi full lønn i 20 dager. Etter det blir det vanlig dagpenger som vil tilsvare rundt 60 prosent av lønnen. Det er ikke så bra, så nå må jeg spare, sier Hewitt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.