– Vi er veldig lei oss for å informere om at vi har varslet permitteringer til 2000 av våre ansatte, bekrefter Moritz Garlich som er administrerende direktør for H&M Norge og Island.

De midlertidige permitteringene rammer både butikkansatte og en del av de ansatte på logistikksenteret.

HM er Norges største enkeltkjede i klesbransjen med en omsetning på rundt 4,3 milliarder kroner. Kjeden har totalt 3223 ansatte i Norge.

– Dessverre gir ikke dagens omstendigheter oss annet valg enn å gå til dette drastiske skrittet. Det er en svært tøff beskjed å få, og det er en vanskelig situasjon for alle ansatte og for selskapet. Ambisjonen vår er å gjeninnsette alle ansatte så snart hverdagen er tilbake til normalen.

– Vi gjør dette nå i henhold til covid-19 krisepakken som har kommet fra regjeringen, tilføyer han.

HM vil inntil videre ikke stenge butikker.

– Dersom myndighetene ber oss om å stenge butikkene, så vil vi gjøre det, svarer HM-sjefen.

HM føyer seg dermed inn i rekken av kjeder innen faghandel som velger å nedbemanne midlertidig.

2000 ansatte i HM har fått permitteringsvarsel. Her er Moritz Garlich som leder HM i Norge og på Island.
2000 ansatte i HM har fått permitteringsvarsel. Her er Moritz Garlich som leder HM i Norge og på Island. (Foto: Per Thrana)

Først ute var kjøkkenutstyrkjedene Kitchn og Tilbords som onsdag valgte å gå til permitteringer av 1200 ansatte.

Konkursrammede Grevig har sendt varsel til 600 ansatte. Så fulgte hjemmetekstilkjeden Kid med 1100 ansatte.

Landets største kleskonsern Varner, med kjeder som Cubus, Dressmann, Carlings og BikBok, har ikke besvart om de vi iverksette permitteringer eller butikkstenginger.

Hardt rammet klesbransje

Allerede før konorakrisen slo inn, var klesbransjen hardt rammet av generell stagnasjon og økt konkurranse.

– Klesbransjen er ekstremt hardt rammet, og det er virkelig dramatisk. Noen har 90 prosent omsetningsnedgang og de som stenger butikkene har null i omsetning. Denne bransjen rammes nesten like hardt som reiseliv for nå er det ingen som vil prøve klær, sier Bror Stende som er direktør for faghandel i Virke.

Det norskeide kleskonsernet Varner opplyste tidligere denne uken at omsetningen hadde falt 70 prosent. HM ønsker ikke å opplyse konkret hvor mye salget har stupt.

– Når måten vi lever livene våre endrer seg så dramatisk, er det klart at effekten på omsetningen også er dramatisk. Nøyaktig hvor mye er imidlertid vanskelig å si, da det er varierer fra dag til dag, opplyser Garlich til DN.

Han peker på at DN har en sterk posisjon innen netthandel, men det kan likevel ikke dekke for at kundene holder seg hjemme.

Stengte prøverom

HM har innført en rekke tiltak for å dempe smittefaren.

– Vi gjør alle nødvendige tiltak for å holde arbeidsplassen så trygg som mulig for kolleger og kunder gjennom for eksempel stengte prøverom, redusert betaling med kontanter, fjerning av sminketestere og tilpasset renhold. Samtidig oppfordrer vi alle våre ansatte til å følge de strenge kravene til hygiene.

Den eneste H&M-butikken som ikke er åpen er Arkaden i Skien. Der holdes senteret stengt bortsett fra apotek og dagligvare.

Hagen-kjede stengte alle butikkene

Tidligere torsdag ble det kjent at interiør- og hjemmetekstilkjeden Kremmerhuset stenger alle de 62 butikkene midlertidig. Kjeden eies av Stein Erik Hagens familiekonsern Canica.

– Vårt viktigste argument for å stenge har vært hensynet til våre ansatte og våre kunder og den potensielle smitterisikoen det representerer å ha butikkene åpne. Vi har vurdert situasjonen fortløpende og stengt butikker der vi har opplevd at smitterisikoen har vært særlig stor. Nå velger vi å stenge alle butikker midlertidig, skriver administrerende direktør Vebjørn Torsetnes i en pressemelding.

Kjeden har vært i en større snuoperasjon. Kjeden opplyser at resultatet ble kraftig forbedret i 2019, og utviklingen var bra i januar og februar inntil koronakrisen slo inn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.