Kommersiell direktør Liv Kindem i Norges Varemesse går i en stor tom hall på messesenteret i Lillestrøm. Etter å ha avlyst egen-eide-arrangementer som «Sjøen for alle», «Camp Villmark» og «Hagemessen» som følge av smitteverntiltakene, er Kindem i gang med å forberede nye messer som Norges Varemesse mener kan gjennomføres på en trygg måte.

– Her har vi 40.000 kvadratmeter å boltre oss på. Det er mer enn nok plass til å gjennomføre ulike arrangementer, sier Kindem.

I tre dager i slutten av august planlegger Norges Varemesse å arrangere den årlige gave- og interiørmessen «Oslo Design Fair». I fjor var over 11.000 innom fagmessen.

«Regjeringens forbud for deltagere over 500 personer vil ikke gjelde for Oslo Design Fair ettersom arrangementet vil bli gjennomført på en litt annerledes måte», skriver Norges Varemesse.

– Vi har gjort til dels store endringer i programmet og har god dialog med myndighetene og vurderer ytterligere tiltak etter hvert som situasjonen utvikler seg, sier Kindem.

Hun anslår at det vil komme til sammen 6000 besøkende til denne messen, i snitt 2000 per dag.

Vender tommelen ned

Planleggingen av messen skjer mens regjeringen har forbudt å gjennomføre arrangementer med flere enn 500 mennesker i perioden 15. juni frem til 1. september.

Helse- og omsorgsdepartementet vender foreløpig tommelen ned for messen.

«Med dagens regler kan ikke dette arrangementet gjennomføres. 7. mai ble det tillatt med arrangementer med inntil 50 deltagerne på offentlig sted, der deltagerne kan holde minst én meter avstand til hverandre og der det er en ansvarlig arrangør. Dette gjelder alle typer arrangementer, inkludert varemesser. Fra og med 15. juni tas det sikte på åpne arrangementer med opptil 200 personer», skriver Per Aubrey Tenden, seniorrådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet i en epost.'

Norges Varemesse svarer at de ønsker dialog med alle relevante myndigheter for å sikre at arrangementet kan gjennomføres på en trygg og forsvarlig måte.

«Men vi mener at Næringsdepartementet er riktig departementet da vi sorterer under handel. Vi kommer bare til å gjennomføre Oslo Design Fair om vi kan være helt sikre på at det er trygt for våre gjester. Foreløpig har dialogen med politi og kommuneoverlege vært god. Derfor legger vi til grunn at Oslo Design Fair lar seg gjennomføre og er klar for å ta praktiske grep for å imøtekomme eksisterende eller nye krav fra myndighetenes side.», skriver Kindem i eposten.

Ordfører Jørgen Vik (Ap) i Lillestrøm kommune
Ordfører Jørgen Vik (Ap) i Lillestrøm kommune

Ordfører Jørgen Vik (Ap) i Lillestrøm kommune understreker at det er arrangøren av messen som er ansvarlige for å overholde nasjonale og lokale smittevern-reglene i samråd med blant annet kommunelegen.

– De må vurdere om messen kan overholde smittevernsreglene eller ikke. Det er klart at hvis det skal komme rundt 6000 besøkende til messen i løpet av tre dager, så er det kraftig mer enn det myndighetene har fastsatt for arrangementer på offentlige steder, sier Viken.

«Det er tull og tøys»

Den planlagte gave- og interiørmessen kom overraskende for enkelte. Medgründer Elisabeth Heian i det danske grossistfirmaet Vinding & Co, har vært en gjenganger på gave- og interiørmessen med utstillinger av varer.

– Vi synes dette er et merkelig, sier medgründer Elisabeth Heian i Vinding & Co om messearrangementet i august.
– Vi synes dette er et merkelig, sier medgründer Elisabeth Heian i Vinding & Co om messearrangementet i august. (Foto: Privat)

– Frem til nå fraråder Helsedirektoratet kultur- og idrettsarrangementer med mer enn 500 deltagere til september. Likevel vil Norges Varemesse arrangere Oslo Design Fair. Vi synes dette er et merkelig, sier Heian.

Hun viser til at flere store messer i utlandet som var planlagt å gjennomføre i juni og juli er blitt avlyst grunnet koronasituasjonen. Oslo Design Fair er en viktig messe for selskapet med 10 ansatte og en omsetning på nesten 30 millioner danske kroner.

– Den betyr mye for oss, da det norske markedet utgjør godt over 50 prosent av vår omsetning.

– Hvordan vil du karakterisere invitasjonen fra Norges Varemesse?

– Det er tull og tøys. Svært mange av utstillerne i denne messen er danske. Så lenge landegrensene er lukket, og med gjeldende karantenebestemmelser for folk som kommer til Norge, er Norges Varemesse’s drømmescenario veldig urealistisk, sier Heian.

«Redde arbeidsplasser»

Ledelsen i Norges Varemesse tar avstand fra kritikken.

– Vi ser ikke på dette som tull og tøys, og gjør ikke dette for moro skyld, men for å bidra til at hjulene skal komme i gang igjen, sier Kindem.

Hun understreker at Oslo Design Fair er design- og interiørbransjens viktigste møteplass.

– Årets arrangement blir kanskje tidenes viktigste fordi denne møteplassen kan redde arbeidsplasser i hele landet. Derfor har vi besluttet å gjennomføre en forenklet Oslo Design Fair, sier Kindem.

Hun legger til at dersom smittesituasjonen skulle endre seg slik at messen i august blir avlyst, vil Norges Varemesse tilbakebetale standardavgiftene også for Oslo Design Fair.

– Det skal være helt risikofritt for utstillerne å melde seg på. Derfor stengte vi på eget initiativ alle våre aktiviteter i mars, og vi kommer kun til å åpne for arrangementer som kan gjennomføres i tråd med myndighetenes anbefalinger, sier Kindem.

Hun understreker at regjeringens forbud mot arrangement for deltagere over 500 personer kan imøtekommes.

– Som følge av dette kommer vi ikke til å arrangere faglig program eller tendensutstilling. Dermed vil årets arrangement være mer som en handelsarena – som et kjøpesenter for handelsfolkene som skal fylle butikkhyllene før julen setter inn, sier Kindem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.