Taxfreegiganten på de store norske flyplassene Travel Retail Norway (TRN) mistet 43 prosent av omsetningen i mars og får nå tilskudd på 6,9 millioner kroner for å dekke faste kostnader.

– Det er viktig og nødvendig med så stort omsetningsfall. Fortsatt er det mange faste kostnader som skal betales, så dette er nødvendig for å komme gjennom krisen, sier TRNs kommunikasjonssjef Håkon Dagestad.

TRNs overskudd har oversteget 200 millioner kroner i året helt siden 2006. Siden 2006 har eierne fått over to milliarder kroner i utbytte, men nå er utbyttestrategien satt på vent.

– Viktig nå

– TRN har vært en stor arbeidsgiver og lønnsombedrift hadde det ikke vært for koronasituasjonen. Det vil vi fortsatt være når dette er over, og da er denne støtten viktig nå.

Omsetningen falt fra 429 millioner kroner i mars i fjor til 187 millioner i samme periode år.

Søknadene om støtte behandles fortløpende, og det var det velkjente serveringsstedet Elgstua på Elverum som var største søknadsmottager da oversikten fra Skatteetaten først ble presentert.

DN har tidligere omtalt at Louis Vuitton og bilforhandleren Sandven i Bergen er blant selskapene med betydelige omsetningsfall som nå får dekket deler av sine faste kostnader.

– Det er smart å ta hensyn til omsetningsfallet. For vår del blir omsetningsfallet i april mye større enn det var i mars. Mitt inntrykk er at dette treffer, sier Dagestad.

Viktig husleie

Husleie til Avinor er den største komponenten blant de faste kostnadene til TRN.

For Avinor er nettopp husleien viktig for å finansiere flyplassdriften. Hver fjerde krone av inntektene til Avinor kommer fra taxfreesalg.

TRN er 50 prosent eid av det tyske dutyfree-konsernet Heinemann, mens en konstellasjon mellom Terje Stykket og Norgesgruppen eier den andre halvdelen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.