Utviklingen i sportsbransjen har gått som en berg-og-dal-bane de siste månedene. Selv om bransjen står oppe i en stor opprydning, ser Trond Evald Hansen nå flere lyspunkter midt oppe i krisen.
I årets første kvartal var salget av sportsutstyr i de tradisjonelle sportskjedene over 650 millioner kroner lavere enn toppåret for to år siden. Fallet var på rundt 12 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor og salget endte på 2,6 milliarder kroner.
Nå er antallet sportsbutikker på vei ned for å tilpasse seg den nye konkurransesituasjonen.
– Vi anslår at det vil bli 70–80 færre sportsbutikker i løpet av året, sier Hansen i Norsk Sportsbransjeforening.
Konkursrammede Gresvig har varslet at 40–45 butikker vil forsvinne når et nytt sportskonsern skal gjenoppstå sammen med Bjørn Rune Gjelstens Sport 1. I tillegg vil Sport Norge, som er søsterkjeden til Sport Outlet, legge ned åtte butikker.
«Store endringer i bransjen»
– Det er store endringer i bransjen. Det blir spennende å summere antall butikker på slutten av året.
Når kjedene har ryddet opp i varelagrene og ulønnsomme butikker er lagt ned, tror Hansen at vi vil se en sunnere bransje.
– Jeg vil ikke friskmelde bransjen, men den vil bli sunnere. Vi vil få en struktur som gjør det mulig med større lønnsomhet.
De siste månedene har valutasituasjonen gitt kjedene en tilleggsutfordring.
– Skal butikkene drive lønnsomt, må de tilpasse seg den nye valutasituasjonen. Derfor vil vi se noe høyere priser. For eksempel på sykler som hentes inn nå, vil det være en viss valutajustering.
Valutasmell gir prisøkning
Selv om mange sportsbutikker som har slitt med svakt vintersalg og koronafall, så har det store konkursraset latt vente på seg.
– Det har ikke vært mange konkurser. Inngangen på andre kvartal har vært bra. De som kom gjennom koronakrisen, kan få et veldig bra år. Det er vanskelig å ta inn igjen hele omsetningen, men vi har fått signaler om at mange kan få et veldig bra år.
Da vinteren uteble, startet XXL et massivt varelagernedsalg i februar. Så var det full stopp i et par uker da koronakrisen slo inn i mars.
Men så merket mange at pilene begynte å peke riktig vei. Først var det en enorm økning i hjemmetreningsutstyr som følge av stengte treningssentre. Så kom det en ny bølge med økt interesse for nærturer der hengekøyer, liggeunderlag og primuser gikk unna.
Vanvittig sykkelbølge
– Nå er det voldsom etterspørsel etter sykler. Vi får rapporter om at mange er engstelige for å gå tomme for sykler.
Sportsbransjetoppen mener mange nå gjør målrettede kjøp. Tilbudsjegerne er ikke like fremtredende, og kundene er ikke redd for å bla opp når det er noe bestemt de har sett seg ut.
– På sykkel er kundene ikke i nærheten av å være like prissensitive. De legger mer i produktene, og vet at de skal være hjemme.
Selv om nervøsitet fortsatt preger norsk økonomi, er ikke det nødvendigvis noe ulempe for dem som selger sportsutstyr.
– I usikre tider har sportsbransjen ofte gått bra, sier Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.