Annika Bjørling (50) startet hudpleiefirmaet Elle Basic as i 2009. I 2017 omsatte selskapet for 72,6 millioner kroner, og hadde et overskudd på drøyt 17 millioner kroner før skatt. I 2018 forventer selskapet å omsette for 86 millioner kroner.

Bjørling har lang erfaring fra kosmetikkbransjen. Rett før hun opprettet Elle Basic jobbet hun i et annet kosmetikkselskap som opphørte. Dermed ble hun arbeidsløs.

– Kosmetikk er noe jeg alltid har brent for. Jeg så at vi manglet et mindre produserende firma i bransjen. Det var et hull i markedet, og jeg så muligheten til å skape noe eget, forteller Annika Bjørling.

Da startet hun Elle Basic som produserer og distribuerer egne kosmetikkmerker.

– Vi følger nøye med på trender, og vi reiser mye rundt i verden for å se hva som rører seg, sier Bjørling, og forklarer at trendene ofte kommer litt senere til Norge.

Hun sitter i Elle Basics kontorer i Nydalen, omgitt av kremer, dusjsåper og duftlys.

Ingen steder kjøpes det så mange duftlys per innbygger som i Norge. – Vi følger nøye med på trender, sier gründeren Annika Bjørling i Elle Basic.
Ingen steder kjøpes det så mange duftlys per innbygger som i Norge. – Vi følger nøye med på trender, sier gründeren Annika Bjørling i Elle Basic. (Foto: Per Thrana)

– Vi plukker opp ting på reiser, og er raskt ute med nye produkter når trendene kommer til Norge, sier Bjørling.

Påvirkeren Camilla Pihl har hatt suksess med kosmetikkmerket Skin Camilla Pihl som hun har utviklet sammen med Elle Basic.
Påvirkeren Camilla Pihl har hatt suksess med kosmetikkmerket Skin Camilla Pihl som hun har utviklet sammen med Elle Basic. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

Hun viser frem en ansiktsmaske med eggehviteekstrakt. Masken er en såkalt «sheet mask», laget av et tynt ark eller stoff, som er dynket i produkt og legges på ansiktet. Disse maskene har lenge vært populære i Asia, men har tatt den vestlige verden med storm de siste årene, sammen med blant annet «K-beauty» eller koreanske skjønnhetsprodukter.

Syv ansatte

– Da vi startet var målet å skape en egen, god arbeidsplass og at hver eneste dag skal være morsom. Da blir jobben mer som en hobby, og man merker ikke at klokken plutselig blir 17–18 og at arbeidsdagen egentlig er over, sier Bjørling.

Selskapet består av syv ansatte, som alle er kvinner. Funksjoner som regnskap og logistikk er blitt outsourcet.

– Vi driver med det som er morsomt, som produktutvikling, markedsføring og salg, mens det «kjedelige» har vi overlatt til andre. Vi reiser mye, og vi har det gøy på jobb, sier Bjørling, som er svært opptatt av at de ansatte skal ha det bra.

Hun ønsker at de skal være et team, og selskapet har en flat organisasjon.

– Når de ansatte har det bra, har kundene det bra.

Elle Basic har lange lister med folk som ønsker å jobbe for dem.

– Vi ansetter på engasjement og lidenskap, alt annet kan læres, men man kan ikke lære passion, det er noe man har, sier Bjørling.

Da selskapet ble startet, var målet for Bjørling å få en jobb hun kunne trives i og å få en grei lønn. Hun påpeker at hun aldri har vært opptatt av å tjene mange millioner og bli rik.

Satset alt

– Man glemmer fort vanskelige tider, sier Bjørling, og tenker seg nøye om.

Hun forteller at den økonomiske delen er den mest utfordrende.

– Når man vokser mye, trenger man mer kapital. Da må man være kreativ. Jeg gikk inn med alt jeg har. Jeg satset sparepengene mine og tok pant på huset.

– Har du vært redd for å satse så mye? Har du vært redd for at du skal miste huset?

– Nei, jeg tenker «det ordner seg». Og hva er det verste som kan skje? Det er at jeg må finne meg en ny jobb, sier Bjørling.

Hun mener de har vært fornuftige og forsiktige, samtidig som de har turt å satse.

– Mange av vennene mine sier «du tenker som en mann, men ser ut som en jente» til meg, sier Bjørling.

Hun tror det er fordi hun tenker rasjonelt, men samtidig tør å satse og tar sjanser, og tar det som et kompliment.

– Jeg tror det handler mer om hvilken type menneske du er. Noen mennesker er mer risikovillige, det har ikke noe med om du er mann eller kvinne å gjøre, sier Bjørling.

Hun oppfordrer flere kvinner til å ta steget, og satse på drømmen. Hun mener alt kan gå om man har tilstrekkelig vilje og pågangsmot.

– Vi har ikke gått på de store smellene, og vi kjøpte ikke store biler alle sammen da vi tjente de første millionene.

Bjørling mener årsaken til at Elle Basic gjør det så bra er at de produserer varer selv.

– Mange andre selskaper driver bare med distribusjon, men vi utvikler, designer og produserer våre egne merker. I tillegg vet vi hvor vi skal spare penger, sier hun.

Mener det er helt herlig å være gründer

Bjørling elsker tilværelsen som gründer.

– Det er bare herlig å være gründer, og det er et enormt privilegium, sier hun.

Men hun tar mye ferie, og lar ikke jobben gå foran alt annet.

– Mange gründere sier at de jobber hele tiden, og at det går ut over familien, men sånn er det ikke for meg. Man må ha lidenskap for det man driver med, men man må også være fornøyd med det man har.

Til andre som ønsker å lykkes som gründere, har hun følgende råd:

  • Ta godt hånd om personalet.
  • Vis respekt for alle. Både for kunder og for vaskedamen.
  • Vær ydmyk.
  • Tenk nytt, annerledes og utenfor boksen.
  • Ha lidenskap for det du driver med. Du må elske jobben!

Vil du noe tilstrekkelig mye, så går det, mener Bjørling.

– Jeg sier ikke at det er lett, men vil du nok, kan du også overbevise andre om å spytte inn kapital, sier hun.

Nå gleder Annika Bjørling seg til å utvikle selskapet videre.

– Jeg har kjempetro på fremtiden. Kosmetikkbransjen slutter aldri å utvikle seg, og folk kommer alltid til å ville bli skjønne. Vi må omstille oss fort. Vi skal være åpne for forandringer og nye måter å selge produkter på, og vi skal være best på kundeservice. Jeg håper og tror at vi kommer til å vokse videre. Nå er vi klare til å ta next level, sier Bjørling. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stig Ove sover fire timer hver natt. Se hva han rekker før du har kommet deg på jobb.
03:48
Publisert: