Statistisk sentralbyrå (SSB) la onsdag morgen frem tall som viste at nordmenn shoppet 4, 8 prosent mer i april enn måneden før. Dette var en stor overraskelse for mange, og var vesentlig bedre enn spådommene fra landets eksperter.

Det var på forhånd ventet et fall på en prosent, ifølge DNB Markets. Meglerhuset hadde selv en mer moderat spådom og trodde shoppefallet ville være på 0,5 prosent.

Nordea Markets skrev imidlertid i sin morgenrapport at det kunne være en overraskelse i vente.

– Når det gjelder detaljhandelen, falt omsetningen fra februar til mars grunnet smitteverntiltakene. Korttransaksjonsdata viser at husholdningenes pengebruk på varer har økt siden bunnen i mars, og at vi bruker om lag like mye penger som før koronakrisen. Det taler for oppgang i detaljomsetningsindeksen. Konsensus tror imidlertid på en nedgang, så her kan flere bli positivt overrasket, skriver Nordea Markets i morgenrapporten.

SSB skriver at «mer tid hjemme og stopp i utenlandsreiser har påvirket nordmenns handlemønster i april». Statistikkbyrået sier at statistikken tyder på at nordmenn endrer sitt shoppemønster til mindre bruk av tjenester til fordel for økt varekonsum.

«Samlet privatkonsum som teller»

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener imidlertid ikke det er grunn til å slippe jubelen løs.

– Det er klart, privatkonsum er veldig hardt rammet av koronakrisen, der har vi sett allerede. Det disse tallene viser er at det ikke er på vare- og detaljhandelssiden dette har kommet. Det er på tjenestesiden.

Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
Analytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Han peker på at tjenestekonsumet falt med over 15 prosent i mars. Tjenestetallene fra april er foreløpig ikke klare.

– For økonomien som helhet, så er det samlet privatkonsum som teller. Tjenestesiden står for vel halvparten av totalt konsum, og det er denne som faller mest.

Norge stengte ned store deler av økonomien, og dermed mye av landets handelsnæring, i midten av mars. Alle fikk beskjed om å holde seg så mye hjemme som mulig, og mange ble permitterte. Ifølge Nav er det nå 198 600 personer er registrert som helt ledige. Dette betyr mye for nordmenns kjøpekraft, men det hindret likevel ikke shoppehoppet i april.

Bedre for sportsbutikker

SSB skriver at blant annet sportsbutikker opplevde en sterk måned, og bidro til økningen.

«Det største bidraget til veksten kom fra butikker med salg av byggevarer, fulgt av butikker med salg av sportsutstyr og fritidsbåter», skriver SSB.

Tirsdag kom nyheten om at XXL tilbakekaller alle de permitterte. Selskapet pekte på at de markedssituasjonen hadde bedret seg.

– XXL har imidlertid sett en positiv salgstrend siden den første fasen av smitten i midten av mars. Jeg er derfor veldig glad for å kunne si at vi ønsker alle våre ansatte som har vært permittert i Norge og Finland velkommen tilbake, sa konsernsjef Pål Wibe i en melding.

Det underbygges også av statistikk som viser nordmenns kortbruk. Tallene viser at mange bransjer er tilbake etter et kraftig fall i mars.

Det var imidlertid ikke alle bransjer som har opplevd en sterk vekst i april. Både apotek og bensinstasjoner hadde en markant nedgang i måneden.

«Utbredt bruk av hjemmekontor og mindre sosialt samvær grunnet smittevernstiltak har trolig bidratt til mindre bilkjøring i april, og derav lavere omsetningsvolum for bensinstasjoner», skriver SSB.

Fall i mars

Tallene for mars viste et fall på 0,9 prosent. Da ble fallet dempet av hamstring av matvarer. Stengte restauranter og hamstring, hjemmekontor og beskjed om at folk måtte holde seg hjemme bidro til at dagligvare fikk en økning på 11 prosent, bensinsalget falt 11 prosent, mens klær og sko falt 19 prosent.

Samtidig steg netthandelen med 11 prosent.

Da marstallene kom spådde senioranalytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets at april kom til å bli enda verre.

– Aktiviteten er fortsatt lav, selv om vi har begynt å åpne forsiktig opp igjen, sa seniorøkonomen da. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.