Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk opp med 1,2 prosent fra mai til juni i år, viser sesongjusterte tall. Dette skjer etter en nedgang på 0,9 prosent fra april til mai.

Det melder Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.

På forhånd var detaljomsetningen, eksklusive motorkjøretøyer, ventet å være opp 0,5 prosent i gjennomsnitt på månedsbasis i juni 2014, målt med sesongjustert volumindeks.

Det fremgår av en sammenstilling TDN Finans har gjort, basert på anslagene fra seks makroøkonomer.

Nettsalg bidro

De fleste bransjene hadde en økning i omsetningsvolumet fra mai til juni i år.

Butikker som selger byggevarer, jernvarer og fargevarer, fritidsutstyr og klær, var blant dem som bidro til økningen i omsetningsvolumet. Salg via Internett og salg på bensinstasjonene bidro også til økningen.

Salg av IKT-utstyr i spesialforretninger hadde derimot en liten nedgang fra mai til juni i år.

Kronen styrker seg

- Dette var klart bedre enn ventet. Oppgangen er forholdsvis bred, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i  Swedbank First Securities.

Han legger til at markedet lenge har ventet på rentekutt, men at troen på dette nå er redusert.

Etter fremleggelsen ble det en «betydelig» styrkelse i kronekursen, påpeker han.

- Vi ser at markedet registrerer nå at det går bedre i norsk økonomi. Hvor lenge det varer får vi se på. Men nå har farten vært høyere enn det økonomer flest og Norges Bank har lagt til grunn.

Klokken ni onsdag måtte du ut med 8.25 kroner for en euro. Klokken 10.05 kostet en euro 8,22 kroner.

Tror på renteheving

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets tror Norges Bank vil fremskynde en renteheving.

- Det er ganske mange tall nå som jeg synes er sterke. I tillegg til disse og ukens inflasjonstall, har privatkonsum og boligpristallene vært sterke over en lang periode. Bankene har økt fokus på å vinne markedsandeler da jeg tror flere har bygget opp kapitalbufferne. Det betyr økt lån til husholdninger og næringer. Alt dette er argumenter for at Norges Bank sannsynligvis kommer til å heve renten tidligere enn skissert i rentebanen.

Den første helhevingen ligger rundt mai 2016, påpeker han.

- Hvis vi regner på fullhevingen med 25 basepunkter, kan en renteheving komme et kvartal før, tror Syed.

Ventet oppgang

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Research, ventet seg en oppgang på 0,4 prosent fra mai til juni.

«Dette vil i så fall være i tråd med Norges Banks anslag om bra vekst i forbruket. Har vi rett, ender andre kvartal med en vekst på 1,0 prosentpå årsbasis etter en oppgang på 0,9 prosent i første kvartal», skrev han i morgenrapporten.

Handelsbanken Capital Markets var enda mer optimistiske, og trodde på 0,6 prosent økning fra mai til juni.

«Anslaget er for det første basert på at disse tallene svinger mye fra måned til måned, i den forstand at måneder med sterk vekst og stort fall gjerne etterfølges av en måned hvor konsumveksten beveger seg i motsatt retning», skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov.

Vil ikke vare

I mai falt indeksen med 0,9 prosent.

Syed i Sparebank 1 Markets mener fallet i forrige måling i hovedsak drevet av «husholdningsvarer».

«Dette er varer som godt reflekterer etterspørselspresset i husholdningene. Vi ser ikke helt bort i fra at det ekstreme fallet i mai kan være værrelatert. Uansett tror vi et fall på hele 0,85 prosent på månedsbasis i denne komponenten er altfor stort til å kunne vedvare», heter det i morgenrapporten onsdag.

Detaljomsetningen og det bredere varekonsumet har vokst kraftig siden slutten av 2013 og begynnelsen av 2014, påpeker Syed.

Han mener det er «for optimistisk» å vente at denne veksten skal bli like stor i andre halvår.

«Veksten i første nok har blitt noe vel høy etter at frykten fra høsten og vinteren 2013 om boligmarkedskollaps er reversert».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.