Stearinlysene på Lade Gaard blafret da Reitangruppen la frem sine resultater. Det turbulente fjoråret hjemsøkte resultatutviklingen til Rema, med en salgssvikt på 1,4 milliarder kroner fjor.

Vinnerretorikken var som i en karismatisk menighet.

– Jeg har i det siste fått en ny type spørsmål; hvordan går det med deg? Det er ufattelig fornærmende og forferdelig tungt for forfengeligheten. La det ikke være tvil, jeg har det ufattelig bra, innledet Rema-sjef Ole Robert Reitan (46).

Slik mener Odd Reitan Kiwi kan bli større enn Rema
-Vi har aldri vært mer solide enn vi er nå, sier Reitan i forbindelse med resultatfremleggingen for 2017.
01:46
Publisert:

Nylig ble det kjent at Ole Robert Reitan går fra sin mangeårige ektefelle Monica Tønnesen Reitan. Han vil ikke kommentere spørsmål om skilsmissen kan påvirke selskapet og henviser til privatlivets fred. Tønnesen Reitan har styreverv i Reitan-systemet.

Ole Robert Reitan eier en tredjedel av aksjene i Reitangruppen, i likhet med sin far Odd og bror Magnus (42).

– Hva kan skilsmissen ha å si for eierskapet?

– Det har aldri vært et spørsmål om eierskapet i Rema. Alle vi tre som er eiere i Reitangruppen har særeie.

Kjempeår

Den samlede omsetningen for butikkimperiet falt med 1,4 milliarder til 66,4 milliarder i fjor. Driftsresultatet falt med 600 millioner til 1,7 milliarder.

– Tallene er bra, men ikke så bra som året før, sier 46-åringen.

Reitangruppens bunnlinje falt med en halv milliard kroner i fjor, hvis man ser bort fra det ekstraordinære aksjesalget av Axfood i 2016. Heller ikke kolonialmajoren på Lade Gaard, pappa Odd Reitan, henger med leppen.

– Jeg legger frem nok et knallresultat. Vi lærer noe hver dag, og gjør ikke alt riktig, men vi gjør mer rett enn feil, sier Odd Reitan.

Han vil ikke svartmale situasjonen og karakteriserer Remas fall i fjor som fartsdumper.

– Vi har nesten ikke hatt motgang opp gjennom årene. Når Reitangruppen har en kontantstrøm på nærmere fem milliarder, kan dette knapt kalles motgang.

Kjøpmennene i Rema måtte ta sin del av smellen. Det gjennomsnittlige kjøpmannsresultatet (før eierlønn) falt fra 2,1 til 1,9 millioner kroner i fjor.

– Vi leverer et kjøpmannsresultat som er marginalt lavere enn året før. Det ikke lenger slik at bare de største vokser. Avstanden mellom topp og bunn er blitt mindre, og de som driver mindre butikker med lavere omsetning har fått bedre soliditet. Det er ok for miljøet på kjøpmannsmøtet, sa Reitan.

Oppgjør med Norgesgruppen

Rema-arvingen har vært under høyt press etter hvert som pilene begynte å peke feil vei de siste to årene.

– Tonen har aldri vært noe annet enn hjertelig. Han var bekymret en periode, men nå snakker vi om Beatles og skiturer igjen og da vet du at stemningen er i orden, sier Ole Robert Reitan.

Tilbakegangen ble forsterket da Reitan-familien tok et oppgjør med leverandørene gjennom den mye omtalte bestevennstrategien.

– Du hadde målsetning om å ta inn én milliard i forbedrede innkjøpsbetingelser. Hvor langt er dere kommet i den planen?

– Det er vanskelig å si. Vi har fått noe bedre betingelser hos noen leverandører på grunn av at vi gjorde noen valg i fjor. Det er fortsatt slik at en konkurrent kan få bedre betingelser. Norge er det landet i verden med størst differensiering i pris på grunn av størrelse, sier Reitan som ikke ønsker å tallfeste prisutviklingen.

– Kan dere være prisledende fra nummer tre-posisjonen i det norske markedet?

– Det er absolutt mulig så lenge vi har de mest effektive verdikjedene og butikkene. Vi har den forretningsmodellen som er best til å drifte, mens andre trenger hjelp til å konkurrere, sier Reitan og henspiller til Norgesgruppens innkjøpsmakt.

– Noen har så lite robust forretningsmodell at de må ha hjelp fra omverdenen for å lykkes.

Norgesgruppens kommunikasjonsdirektør Per Roskifte ble møtt med tilsvarende kritiske bemerkninger om innkjøpsbetingelsene fra Coop tidligere denne uken.

– Det er en hypotese, svarte Roskifte.

Norgesgruppen styrket sin posisjon som landets største dagligvaregruppering i fjor. Dagligvareimperiet med Johannson-familien som største eier kontrollerer nå 43 prosent av butikkomsetningen.

Ole Robert Reitan ønsker ikke å kommentere om Rema nå har en strategi overfor myndighetene for å motvirke Norgesgruppens vekst.

– Vi skal drive butikker, og så får andre diskutere politikk. Som samfunnsaktør har vi selvsagt kontakt med mennesker rundt oss.

Kiwi haler innpå

Den store overraskelsen i dagligvaremarkedet i fjor var veksten til lavpriskjeden Coop. Siden Reitan-familien etablerte kjeden, har de målt seg mot nettopp Coop som står sterkt i Trøndelag.

– Det er bra for konkurransen i Norge at Coop gjør det bra. Problemet er at den største (Norgesgruppen, red.anm.) blir bare større og større.

– Klarer dere å snu den negative trenden før dere blir tatt igjen av Kiwi som landets største kjede?

– Jeg aner ikke. Kiwi kan bli større enn oss i morgen hvis de skrur ned Meny-skiltene og erstatter med Kiwi. Det får ikke vi gjort noe med. Vi har et mål om fem prosent vekst i år og vi ligger foran skjema, sier Ole Robert Reitan.

Reitangruppen har bokført et utbytte på 300 millioner de to foregående regnskapsårene. Utbyttet basert på 2017-resultatet er ikke fastsatt.

– Det har vi ikke snakket om enda, sier Odd Reitan.(Vilkår)

Stortingspresidenten: Ydmyk på at mye kunne vært gjort annerledes
Olemic Thommessen holdt pressekonferanse etter å ha møtt finanskomiteen og Stortingets parlamentariske ledere om kostnadsoverskridelsene for ombyggingen av Stortingsgarasjen.
09:17
Publisert: