I helgen var G7-landene samlet i Canada, der handelskrig var høyt på agendaen.

Møtet tok en dramatisk vending da USAs president Donald Trump forlot G7-møtet før det var avsluttet lørdag kveld og senere trakk USAs støtte til slutterklæringen, for deretter å følge opp med hånlige beskrivelser av Canadas statsminister Justin Trudeau.

De seks andre landene som ga sin støtte til slutterklæringen lover blant annet å bekjempe proteksjonisme, forhindre at Iran får atomvåpen og at Verdens handelsorganisasjon (WTO) skal moderniseres.

– Høyt spill

Markedet reagerer med et gjesp på at USA trakk seg fra slutterklæringen. I Japan og Kina stiger børsene forsiktig. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener det bare er nok et tegn på at investorene er ganske herdet etter hvert som at ordkrig er blitt vanlig etter at Trump ble president.

Hun tror ikke det vil eskalere til en full handelskrig, men er absolutt ikke fullstendig beroliget.

– Verden er bekymret for handelskrig, og det er grunn til å være bekymret. Sannsynligheten er langt fra null for å si det sånn. Partene har mye å tape på det, det er et høyt spill, sier Haugland.

Sjeføkonomen spør seg også om Trumps seneste utspill kanskje er en møte for Trump å sette et eksempel før det nært forestående møtet med Nord Koreas leder Kim Jong-un.

G7 består av USA, Tyskland, Storbritannia, Japan, Frankrike, Canada og Italia.

– Kraftig uvær i vente

Trump har gjort alvor ut av tolltruslene sine og innfører 25 prosent toll på stål og 10 prosent på aluminium for sine allierte i EU, Canada og Mexico.

Leif-Rune Rein.
Leif-Rune Rein. (Foto: JOHANNES WORSØE BERG)

USAs partnere svarer. EU har kunngjort inntil 2,8 milliarder euro på amerikanske produkter fra og med juli. Canada svarer med 25 prosent toll på stålprodukter til USA og 10 prosent på forbruksvarer. Mexico har sagt at de planlegger å innføre noe lignende som Canada.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea Wealth Management skriver i mandagens markedsrapport at Russland og Kina har klaget USA inn for Verdens handelsorganisasjon.

– Vi kan vel trygt hevde at USA tok hovedfokuset i G7-toppmøtet på sentrale temaer som Nord-Korea, Iran-avtalen og handelskrigen, skriver han.

– Det er kraftig uvær i vente for Donald Trump og hans storpolitikk, skriver sjefstrategen.

Små beløp i verdensøkonomien

I tillegg til at børsene ikke ser ut til å ta på vei på morgenkvisten mandag, traff også fryktindeksen VIX sitt laveste nivå siden januar i år. Det har fortsatt over helgen og inn denne uken, og tyder på at investorene slett ikke er bekymret.

– Fremfor alt har det vist at aksjemarkedet har en overraskende motstandskraft over global handelspolitikk og at vi ser litt høyere inflasjon og sentralisering, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

Erica Blomgren.
Erica Blomgren. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Det er et par kritiske uker foran oss. Jeg tror at hvis de nærmeste ukene bekrefter en eskalerende handelskrig så vil det få negative konsekvenser på markedessentimentet. Det er en avventende situasjon nå, sier hun.

Blomgren forklarer at importtollene likevel er relativt små sett i forhold til den totale verdensøkonomien, og at de gangene man har vært i lignende situasjoner tidligere har den underliggende veksten i økonomien vært viktigere enn politiske risikoer generelt.

Natt til tirsdag møter Donald Trump og Kim Jong-un hverandre i Singapore. Det er det første møtet noensinne mellom en sittende amerikansk president og en Nord Koreansk leder.

Blomgren mener det er vanskelig å vite hva som vil komme ut av møtet.

– Risikoene er der for både et negativt og et positivt utfall, sier hun.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide: tv til fotball-VM
02:03
Publisert: