Det danske selskapet Top-Toy, som eier og driver leketøyskjedene Toys 'R' Us og BR-leker i Norden, har fått konkursbeskyttelse, melder den danske økonomiavisen Børsen.

– Det har ikke lykkes oss å gjøre Top-Toy lønnsom i nåværende form, og derfor må vi nå endre fundamentet for virksomheten ved å forenkle og optimalisere de sunne delene av selskapet, sier Top-Toy-sjef Per Sigvardsson til avisen.

Konkursbeskyttelsen har som formål å gi selskapet et pusterom under kontrollerte forhold, mens skifteretten undersøker mulighetene for å lage en samlet ordning med kreditorene.

Lykkes ikke dette, er alternativet konkurs eller tvungen gjeldsordning.

Norsk kjempe

Den amerikanske leketøysgiganten Toys 'R' Us har siden september i fjor vært under konkursbeskyttelse i USA. Tidligere i år varslet selskapet nedleggelse av samtlige butikker i USA og i store deler av resten av verden. Bakteppet er fallende salg, i sterk konkurranse med nettaktører.

Skjebnen til de nordiske virksomhetene har imidlertid vært uklar.

Top-Toy har 73 Toys 'R' Us-butikker i Norden, hvorav 19 i Norge, der den første åpnet på Alnabru, Oslo i 1997.

Top-Toy er også selskapet bak leketøyskjeden «BR-leker».

BR har over 220 butikker i Nord-Europa, hvorav 36 butikker i Norge, der den første åpnet i Haugesund i 2003. I 2008 kjøpte Top-Top den norske leketøyskjeden Edwis, og gjorde butikkene om til «BR-leker».

Top-Toys norske virksomheter hadde per inngangen til 2017 over 330 ansatte, ifølge selskapets nettsider.

EQT-eiet

Top-Toy fikk i 2015 oppkjøpsfond-selskapet EQT inn som majoritetseier, mens grunnleggerne, den danske Gjørup-familien, fortsatt eier rundt en fjerdedel av selskapet.

EQT er kanskje mest kjent i Norge som fødselshjelper for XXL, og tjente mangfoldige milliarder gjennom børsnoteringen av sportsutstyrskjeden.

Les også: Oppkjøpsfondet EQT: Tjente én milliard i året på XXL

I Top-Toy-styret sitter også blant annet tidligere XXL-sjef Fredrik Steenbuch, som nylig varslet at han ville få en ny rolle i selskapet.

Milliardunderskudd

Top-Toy la fredag frem en årsrapport som viser at selskapet venter et negativt driftsresultat på 149 millioner danske kroner, og et underskudd på over to milliarder danske kroner i regnskapsåret 2017.

Ifølge en pressemelding fra Top-Toy er resultatet preget av en svak julehandel i 2017, samt at regnskapet er belastet med nedskrivning av goodwill på rundt 1,7 milliarder danske kroner samt en rekke engangsavgifter, skriver Børsen.

Top-Toy har hatt en rekke ledelsesutskiftninger det siste året, der toppsjef Per Sigvardsson ble satt inn så sent som i januar i år.

Selskapet hadde en omsetning på over 3,3 milliarder kroner og et rent driftsresultat (ebitda) på rundt 140 millioner danske kroner i regnskapsåret 2016/2017, ifølge nettsidene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det har kostet ti år av livet mitt. Ti år som jeg aldri får tilbake igjen. Her er Linda Johansens gründerråd
02:54
Publisert: