Fredag ettermiddag meldte Top-Toys danske selskap, som er morselskap til kjedene BR og Toys'R'Us i Norden, at det hadde blitt erklært konkurs etter begjæring fra styret.

I en pressemelding senere samme kveld kom det imidlertid frem at det kun var butikkene i Sverige, Danmark og Finland som skulle stenge. Top-Toy har totalt 73 Toys R Us-butikker i Norden, derav 19 i Norge. Den første åpnet på Alnabru i Oslo i 1997.

BR har over 220 butikker i Nord-Europa, hvorav 36 butikker i Norge, der den første åpnet i Haugesund i 2003. I 2008 kjøpte Top-Toy den norske leketøyskjeden Edwis, og gjorde butikkene om til «BR-leker».

Ikke konkurs i Norge

Nettavisen meldte lørdag at det var full forvirring om norske butikker var rammet av konkursen. Avisen skrev at norske butikker i kommentarfelt på Facebook hadde avkreftet at man var konkurs i Norge.

Søndag formiddag bekrefter pressetalsmann Lars Bo Kirk at de norske butikkene i Toys'R'Us ikke er rammet av konkursen.

TV 2 omtalte saken først.

– Det norske selskapet er per dags dato ikke direkte påvirket av konkurs i Danmark, Sverige og Finland. Hva som skjer fremover er opp til konkursforvalteren i det danske selskapet. Men, det er mindre sannsynlig at det norske selskapet kan fortsette som en isolert enhet på sikt, skriver han i en epost til DN.

Dialog

Konkursbegjæringen betyr at ledelsen av Top-Toy fredag er blitt overtatt av et bostyre, som skal realisere flest mulig verdier.

– Vi innleder nå en dialog med kreditorene om hvordan boet skal håndteres. Visse butikker vil holde åpent, slik at kunder kan bytte varer til andre varer frem til utgangen av desember», sa advokat Søren Aamann Jensen fra Kromann Reumert i pressemeldingen fredag.

Han er sammen med advokat John Sommer Schmidt fra Gorissen Federspiel utpekt som kurator.

Bakgrunnen for Top-Toys alvorlige situasjon er økt digitalisering, flere konkurrenter og endrede lekevaner hos barn, heter det i meldingen.

I siste regnskapsår tapte selskapet 149 millioner danske kroner på driften og måtte som følge av rekonstruksjonen nedskrive selskapets goodwill. Dermed ender selskapet med et negativt resultat på 2,031 milliarder danske kroner.

Mens det nordiske selskapet har gått mye i minus, var det norske selskapet i pluss i forrige avvikende regnskapsår. Selskapet endte med en omsetning på 853 millioner kroner og et resultat før skatt på 23,4 millioner kroner.

Top-Toy har hatt en rekke ledelsesutskiftninger det siste året. Toppsjef Per Sigvardsson ble satt inn i januar i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Ex on the beach»-deltager Henrik Elvejord Borg forteller hvordan man kommer på skjermen og hva det koster personlig: -Jo sykere, jo bedre
I 20 år har reality-tv vært å se i norsk fjernsyn.
01:42
Publisert: