Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at USA og president Donald Trump ikke videreførte unntaket som EU, Canada og Mexico hadde fått på innført toll på stål og aluminium, som først ble innført i mars. Med en rekke ventede mottiltak, holder markedene nå pusten før fortsettelsen.

Jan Haaland, professor og tidligere rektor ved Norges Handelshøyskole (NHH), liker ikke det han ser i det som kan utvikle seg til en handelskrig.

– Vi er i alle fall på vei i gal retning og noen må trekke i bremsen. Det er usikkert hvem disse «noen» er, men vi får håpe det skjer mer i kulissene enn det vi er klar over, sier Haaland.

Ulovlig?

EU varslet snarlig mottiltak på varer som sigaretter, bourbon, peanøttsmør og motorsykler. Også Mexico har uttalt at de vil ilegge en egen toll på amerikanske varer som druer, ost, stål og lamper.

Haaland mener USAs handlinger skaper internasjonal usikkerhet, både på kort og lang sikt.

– Først ser vi reaksjonene med umiddelbart mottiltak. På kort sikt vil det ramme den faktiske produksjonen. På lang sikt skaper situasjonen også usikkerhet om hvor selskaper skal satse og etablere seg. Varer er ikke lenger noe som produseres i et enkelt land og selges i et annet, men skjer på tvers av mange landegrenser. En opptrappet handelskonflikt kan utfordre både grunnlaget for produksjon, vekst og handel, samt skape tydeligere dannelser av handelsblokker. Det er ingen tjent med, sier Haaland.

Frankrikes president Emmanuel Macron er blant dem som har kalt tollpolitikken «ulovlig». Professor Jan Haaland mener i alle fall at den amerikanske presidenten tøyer spillereglene.

– WTO-regelverket skal beskytte handelen mot innføring av ensidige proteksjonistiske tiltak. Det gjøres det bare enkeltvis unntak fra, blant annet under krisetider. Dette er derimot ikke snakk om en krise, men at USA bruker argumentet om nasjonal sikkerhet for å beskytte industrien, påpeker han.

Søreide bekymret

Tollsatsene på 25 prosent på import av stål og ti prosent på aluminium trådte i kraft for Norges del allerede 23. mars. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er ikke fornøyd med utviklingen.

– Jeg er bekymret over at USA nå trapper ytterligere opp proteksjonistiske tiltak i handelspolitikken, sa statsråden til NTB torsdag.

Fortsatt er det usikkert om mottiltak fra EU vil ramme Norge. Haaland mener uansett det er grunn til å være årvåken.

– Norge har nytt godt av internasjonale avtaler som WTO og GATT. Det er tidlig å spå konsekvensene av tollkonflikten, men det vil selvfølgelig være alvorlig dersom dette systemet skulle undergraves. (Vilkår)

Skal Eurobonus bli en kryptovaluta?
Finansdirektør Torbjørn M. Wist i SAS om en nyvinning der man snart kan handle flybonuspoeng med hverandre.
01:14
Publisert: