For knappe to måneder siden ble det klart at de to største matkasseselskapene, Adams matkasse og Godtlevert.no, ville slå seg sammen for å bli mer effektive. 

Nå stiller Konkurransetilsynet spørsmål ved fusjonen.

– Vi har varslet at inngrep mot foretakssammenslutningen kan bli aktuelt, fordi vi mener det er rimelig grunn til å anta at den vil hindre effektiv konkurranse, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet.

Hevder fusjonen er nødvendig 

Godtlevert.no-sjef Kjetil Graver hevder at en stans av fusjonen vil gå på bekostning av konkurransesituasjonen i dagligvaremarkedet.

– Vi er veldig overrasket. Formålet vårt er å være en reell utfordrer til de etablerte dagligvarekjedene. Det er vanskelig å forstå annet enn at de foreløpige vurderingene til Konkurransetilsynet vil føre til høyere priser, sier han.

– Fusjonen er helt nødvendig, tilføyer Graver. 

Han kan ikke forstå Konkurransetilsynets bekymring for at fusjonen kan føre til høyere priser. Han påpeker at prisen ut til kundene er helt sentral for å lykkes, og det krever store volumer, ifølge matkassetoppen.

– Dette er et konkurransesensitivt marked.

Matkasseselskapene kan nå komme med forslag til avhjelpende tiltak for å få fusjonen i havn.

– Hovedpoenget med fusjonen er å utnytte volumet vi vil få etter fusjonen for å få bedre innkjøpspriser og å utnytte at størsteparten av kostnadene våre er variable. Det er vanskelig å se for seg hvilke avhjelpende tiltak vi kan foreta oss, sier Graver.  

Adams matkasse har private equity-fondet Herkules på eiersiden, mens gründerne fortsatt er de største eierne i Godtlevert.no.

– Vi forstår at Konkurransetilsynet gjør vurderinger, men vi håper dette ikke tar lang tid. Dette koster oss penger for hver måned som går, sier Graver.

Konkurransetilsynet påpeker at det ikke er noe endelig avslag.

– Vi er fortsatt på et tidlig stadium i våre vurderinger, og det er ikke mulig å si noe om de endelige konklusjonene, sier Gabrielsen i Konkurransetilsynet.

«Vil være helt håpløst»

Detaljhandelsekspert og konsulent Jan Hillesland mener fusjonen ikke vil utgjøre noe konkurranseproblem.

– Slik jeg ser dette, er matkasser en nisje i et større totalmarked. Å stoppe dette ville være helt håpløst, sier Hillesland.

Han mener matkasser fortsatt er et umodent marked, men tviler på at det blir så mye større.

– Rent historisk har dette bare så vidt kommet i gang, sier Hillesland, som er gründer i konsulentselskapet Big Blue Company.

De to matkasseselskapene tjener penger, mens dagligvarebutikkene på nett har store problemer med å tjene penger selv om de flyter på en høy vekstkurve. Hillesland har tro på at matkassene har livets rett.

– I motsetning til dagligvare på nett, så tilbyr matkassene et foredlet produkt som ingen andre har, sier Jan Hillesland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Frokostfocaccia med karamelliserte grønnsaker og egg
Stek egg i brøddeigen og kall focacciaen et måltid.
00:56
Publisert: