Lovforslaget om god handelskikk møter sterk motstand i flere av bransjene som rammes. Loven skal bidra til å skape bedre balanse når sterk kjøpermakt møter svak selgermakt, men de små aktørene er redd effekten av loven vil gi dårligere vilkår for dem i form av økt byråkrati.

Bensinstasjonmedeier og driftssjef May Britt Rognstad i YX Hurdal fortviler over at det nå kan bli mer komplisert å selge lokalmat.

– Masse ekstraarbeid

– Hvis dette lovforslaget trer i kraft, blir det masse ekstraarbeid for oss fordi vi må bruke mye unødvendig tid på dokumentasjon av de varene vil selger som er lokalprodusert. At små aktører som kiosker og bensinstasjoner skal behandles likt med store aktører i dagligvaremarkedet, skjønner jeg ikke. Dessuten stiller jeg et stort spørsmålstegn ved at servering- og storkjøkkenmarkedet samtidig unntas fra loven, sier Rognstad.

Selv små butikker og bensinstasjoner risikerer nå kontroll fra det nye handelstilsynet som er under etablering etter forslag fra tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Rett foran disken står flere lokalproduserte varer som eplemost, honning og pølser til salgs. Om sommeren selger bensinstasjonen flere lokale varer fra Hurdal i Øvre Romerike, blant annet kantareller.

May Britt Rognstad selger blant annet egenprodusert eplemost på bensinstasjonen i Hurdal.
May Britt Rognstad selger blant annet egenprodusert eplemost på bensinstasjonen i Hurdal. (Foto: Elin Høyland)

– De plukker jeg selv, sier Rognstad.

Driftssjefen selger lokalprodusert mat og drikkevarer for rundt 100.000 kroner fra bensinstasjonen i året.

– Selv om det ikke er så store mengder, trekker lokale produkter kunder.

Nå frykter hun at salget av lokalproduserte varer nærmest tar slutt hvis Stortinget skulle vedta loven om god handelskikk.

– Hvis lovforslaget går igjennom, vil det få store konsekvenser for de små lokale matprodusentene. Det vil bli en sikker død for flere aktører fordi loven vil ta livet av mye av kreativiteten i lokalmatsalget, sier Rognstad.

Urimelig

Virke er svært kritisk til måten lovforslaget vil påvirke små kjøpmenn.

– Utfordringen med dette lovverket er at det skaper betydelig merarbeid for små aktører som gjør innkjøp direkte fra lokale leverandører. Dette er ofte et forhold som er basert på tillit. Derfor er det en dårlig idé å lage skriftlige avtaler som skal innbefatte svinn og salg, sier Iman Winkelman som er leder for Virke Servicehandel.

Han peker på at hensikten med loven var å regulere forholdet mellom dagligleverandørene med liten forhandlingsstyrke og giganter innen dagligvare med sterk kjøpermakt.

– Det var aldri meningen å ramme forhandlere som videreselger honning for 20.000 kroner i året. I utgangspunktet burde det ikke være nødvendig.

Kamp om å overleve

For den lokale bensinstasjonen i Hurdal handler det om å ha flere ben å stå på.

– Når man driver bensinstasjon på landsbygda, overlever man ikke med bare vanlig drift, og mattilbudet er viktig. Rundt halvparten av vår bruttoomsetning på 24 millioner i fjor kom fra produkter som ikke var bensin og diesel, sier Rognstad.

– Når man driver bensinstasjon på landsbygda, overlever man ikke med bare vanlig drift, og mattilbudet er viktig, sier Rognstad.
– Når man driver bensinstasjon på landsbygda, overlever man ikke med bare vanlig drift, og mattilbudet er viktig, sier Rognstad. (Foto: Elin Høyland)

Egenproduksjon av eplemost førte til satsing på lokalvarer for bensinstasjonseierne Espen og May Britt Rognstad.

– I 2016 hadde vi et epletre som hadde veldig mye epler. Jeg lurte på hva jeg skulle gjøre med alle eplene, og fant ut at jeg skulle lage egen eplemost. Det ble en braksuksess. I fjor produserte vi 2800 flasker og fikk pris for Norges tredje beste blandingsmost. Dette er noe vi satser videre på.

Dersom forslaget til lov om god handelskikk blir vedtatt, vil bensinstasjonen i Hurdal slutte å selge flere lokalprodukter på grunn av at eierne mener ekstra dokumentasjon vil ta for mye tid i en fra før travel hverdag.

– Da vil jeg nok kun selge min egenproduserte eplemost, sier Rognstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.