Siden juni 2017 har Det europeiske frihandelsforbund (Efta), parallelt med EU, diskutert en frihandelsavtale med den søramerikanske handelsblokken Mercosur.

Etter at EU i slutten av juni ble enige med de søramerikanske Mercosur-landene om en frihandelsavtale, håper den norske regjeringen at Eftas Mercosur-avtale kan landes i løpet av august, skriver Nationen.

– Den tiende forhandlingsrunden vil finne sted i Buenos Aires i august, og det er et mål å bli enige om hovedtrekkene i avtalen da, sier statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet i en epost til avisen.

– Må gi og ta

Avtalen EU har kommet til enighet med Mercosur om, åpner for nye eksportkvoter blant annet på storfekjøtt. Det har blant annet skapt bekymring hos Bondelaget i Norge, som torsdag møter politisk ledelse i Landbruks- og matdepartementet til det de omtaler som et krisemøte. Bondelaget frykter at Efta-landene kan få kjøttkvoter tilsvarende de EU har åpnet for.

Det sier Thue er uaktuelt. Han understreker imidlertid at en frihandelsavtale med Mercosur-landene vil ha stor verdi for norsk næringsverdi.

– I forhandlinger må man gi og ta, men det er uaktuelt for Norge å inngå en avtale som undergraver grunnlaget for norsk kjøttproduksjon, sier Thue.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.