– Det er sleipt å ta imot gull fra folk og ikke betale ut. Jeg leverte inn et gullsmykke i midten av september og fikk beskjed om at utbetaling kom på konto innen syv dager. De skylder meg et par tusen kroner, men sjansen for å få disse pengene er nok minimale, sier Hans P. Bergheim til DN.no.

Gold Adam as er et av flere selskaper som har tjent gode penger på å kjøpe opp smykker og andre gull- og sølvvarer fra privatpersoner for så å smelte om metallet, og var etter eget utsagn Nordens største av sitt slag. Fredag var det slutt og det norske datterselskapet ble slått konkurs i Oslo byfogdembete.

66 betalingsanmerkninger

– Konkurs ble åpnet etter oppbudsbegjæring fra bostyreren i den svenske eieren Guldadam Holding, et børsnotert selskap som gikk konkurs tidligere i høst, forteller bostyrer Frode Finnøy i advokatselskapet i Steenstrup Stordrange.

Gullmarkedet var på topp for noen år siden, men de siste årene har selskapene som kjøper opp gullsmykker fra privatpersoner slitt med lavere gullpriser (se grafikk) og dårlig lønnsomhet. Gold Adam as omsatte for 361,5 millioner kroner og fikk et overskudd på 14,7 millioner i 2012. I fjor var omsetningen kun 33,4 millioner og selskapet fikk et underskudd på 5,4 millioner.

 

En kredittsjekk viser at Gold Adam as står med til sammen 957.038 kroner i betalingsanmerkninger fordelt på 66 kreditorer. Bostyrer Frode Finnøy vet foreløpig lite om virksomheten, men forteller at det har kommet noen få henvendelser fra privatpersoner som etterlyser oppgjør etter å ha solgt gull til selskapet.

Styret trakk seg

I oppbudsbegjæringen opplyser Gold Adam as at gjelden er på 14,3 millioner kroner, og at selskapets drift i Norge skal ha opphørt de siste ukene. Gulloppkjøperen hadde butikker i Oslo, Trondheim og Bergen i tillegg til tilknyttede forhandlere.

– Gold Adam hadde gode resultater i 2012, og tilsvarende dårlige i 2013 og 2014. De siste to årene ser det ut til at driften er finansiert av det svenske morselskapet. Hele styret i selskapet har trukket seg, og jeg har ikke fått snakket ordentlig med de som sto for driften ennå, forteller bostyrer Frode Finnøy.

Tidligere styreleder Darius Stenberg i Gold Adam as skrev i en SMS i formiddag at han vil prøve å besvare DN.no henvendelse for kommentarer, men har tross purring ikke ringt tilbake.

I august i år opprettet Stenberg selskapet Gullgiganten as, som nå holder til på forretningsadressen til Gold Adam as i Kirkegata i Oslo.

Les også på DN.no

Fikk suksess da han ansatte autister  

- Gullalderen i norsk økonomi er forbi

Her er verdens beste lederutdannelser

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.