For åtte år siden startet Kim Humborstad Zwipe, et norsk selskap med ambisjon om å lage verdens neste teknologi for betalingskort. Det har tatt tid, men fredag kunne selskapet feire.

– Dette er et kjempeviktig gjennombrudd. Dette er jo første gangen sluttbrukere får slike kort vi lager i hånden. Det er en verdenspremiere, sier Humborstad.

Den første banken til å prøve kortene er Bank of Cyprus. Det er ikke verdens største bank, men selskapet som lager kortene sammen med Zwipe er Gemalto – den største aktøren i bransjen. Gemalto produserer rundt en milliard betalingskort i året for selskaper som Mastercard og Visa. Og flere banker er på vei.

– Vi jobber med et antall banker, både i Europa og Asia og Nord-Amerika. Det blir flere banker som setter i gang pilotprosjekter den nærmeste tiden, sier han.

Raskere betaling

Kortene Zwipe lager, kombinerer kontaktløs betaling med en fingeravtrykksleser. Det skal gjøre betalingen rask og sikker.

– Du trykker på en sensor på kortet mens du holder det tre-fire centimeter over betalingsterminalen i ett sekund – så har du betalt, sier Humborstad.

Fra før av finnes det kontaktløse betalingskort, men disse er typisk sperret for betalinger over 200 kroner, for å begrense svindel. De kan i prinsippet leses av uten at brukeren vet om det.

Kortene Zwipe lager blir først aktive når brukerens fingeravtrykk er registrert, og dermed kan beløpsgrensen fjernes.

Det har vært gjort andre piloter med fingeravtrykksleser, men disse kan ikke leses av kontaktløst – de må føres inn i avleseren. Ifølge Humborstad er Zwipe alene om å kunne levere både kontaktløs betaling og fingeravtrykksleser på samme kort.

Tung runde

Zwipe har til sammen hentet inn 210 millioner kroner fra investorer og finansielle støtteordninger, og i desember trengte selskapet penger for å finansiere videreutvikling og oppskalering for å takle overgangen fra utvikling til produksjon. Det ble litt tyngre enn ventet, og emisjonen på 44 millioner kroner priset selskapet til 150 millioner kroner, altså mindre enn det som er investert.

Humborstad mener det vil telle positivt hos investorene at selskapet nå faktisk har en leveringsavtale med Gemalto og leverer kort til kunder.

– Det er mange som har lovende ting på gang, men det blir noe helt annet når du får blekk på papiret, sier han, men henvisning til avtalen.

Han forteller at det har tatt mer tid å få teknologien ut enn han hadde ventet. Selve teknologien var klar for halvannet år siden, på samme tid som samarbeidet med Gemalto startet.

Når håper dere kortene kan komme i storskalaproduksjon?

– Det er vanskelig å si akkurat hvilket kvartal det kommer i, men vi har alle aktørene med. Både Gemalto, Visa, Mastercard og bankene jobber for å få det ut i markedet, sier han.

Ventes kraftig vekst

Humborstad sier alle nye betalingsterminaler i Europa nå skal være klare for kontaktløs betaling, og at alle skal være byttet ut innen år 2020.

– Potensialet er der, og det er veldig motiverende at industrieksperter mener det vil lages flere hundre millioner slike kort om noen få år, sier han.

Ifølge estimater fra Embedded Security News kan vi vente at antall såkalte «biometriske smartkort» vil øke fra ingenting i 2017 til 50 millioner I år, 200 millioner i 2019 og 350 millioner i 2020. De venter at rundt to tredjedeler av dette volumet vil være betalingskort, med id-kort på en god annenplass.(Vilkår)

Fem kontroversielle youtube-stjerner
YouTube-stjernen Logan Paul beklager at han la ut en video av et japansk selvmordsoffer. Filmen ble sett seks millioner ganger før den ble slettet.
01:33 Min
Publisert: