– Suksessen på nett har nok vært interessant for Varner-gruppen, sier Yme Universe-gründer Kenneth Hjertum.

Kleseierne Petter, Marius og Joakim Varner har gjennom investeringsselskapet Varner Invest kjøpt en eierandel på 49 prosent av konseptbutikken Yme Universe i Oslos paradegate Karl Johans gate.

Gründerne av YME Universe, Anders Hjertum (f.v.), Kenneth Hjertum og Richard Scharnke.
Gründerne av YME Universe, Anders Hjertum (f.v.), Kenneth Hjertum og Richard Scharnke. (Foto: Gorm K. Gaare)

DN lykkes ikke å få en kommentar fra Varner-brødrene om investeringen.

I en pressemelding sier Marius Varner at han ser på YME som «et spennende og nytenkende konsept og er helt sikker på at dette kan bli en veldig hyggelig reise.»

Ingen av partene vil opplyse om hvilken pris Varner-brødrene kjøpte seg inn på.

Gjeldstung satsing

Oslos første konseptbutikk, Yme Universe, åpnet dørene i september 2014 med harpespill og fri flyt av Dom Perignon.

Eierne hadde brukt over 40 millioner kroner på å pusse opp de 1600 kvadratmeter store lokalene som skulle huse flere internasjonale luksusmerker.

Men festen skulle bli kortvarig. Konseptbutikken slet lenge økonomisk, og først i 2017 klarte eierne å gå i pluss, med en omsetning på 57,8 millioner kroner og et resultat på 596.000 kroner.

Medgründer i Yme, Kenneth Hjertum, legger ikke skjul på at det har vært en tøff prosess å snu selskapet.

– Vi kom skjevt ut fra hoppet og gikk kjapt tom for penger. Det skulle vise seg at det ikke var så lett å selge fransk-belgisk avantgarde på det norske markedet. Kort tid etter åpningen skjønte vi at vi måtte legge om strategien, sier Hjertum.

Etter å ha gått på en innkjøpssmell bestemte han og de andre eierne seg for å satse på «High end street wear», eksklusiv gatemote, med vekt på salg av joggesko. Under butikkens lanseringer av nye skomodeller har det vært lange køer og pågang fra kunder verden over.

– Da vi endret porteføljen med varemerker gikk det heldigvis mye bedre. I 2018 passerte omsetningen 63 millioner kroner, og vi kan skilte med en vekst på 30 prosent i nettbutikken, sier Hjertum.

Han forteller at eierne har vært på utkikk etter en ny industriell partner og mener Varner kan bidra med både kapital og kunnskap.

–Vi har lenge ønsket oss en langsiktig eier som kan være med å løfte Yme videre. Flere av de tidligere eierne ønsket ikke være med videre, sier Hjertum.

På listen av investorer som nå trekker seg ut, står blant annet Isabel Tidemand og Julie Josephine Blystad.

– De er begge i gang med egne prosjekter. Julie Josephine Blystad har startet eget klesmerke og jeg har full forståelse for at hjertet hennes ikke lenger ligger i dette prosjektet, sier Hjertum.

Tøffe tider

Varner-gruppen består av kleskjedene Bik Bok, Carlings, Cubus, Dressmann, Dressmann XL, Urban, Volt, Wow, Levi’s Store og Nike Store.

Kleskonsernet har i flere år slitt med stagnerende omsetning og fallende resultater. I 2017 ble resultatene ytterligere halvert fra 618 millioner kroner før skatt til 286 millioner kroner.

Siden har nedturen fortsatt: Flere kleskjeder er i fritt fall, og blant de verst rammede er Varner-gruppen. Ifølge en fersk rapport fra bransjeorganisasjonen Virke eier Varner-gruppen flere av kjedene som faller mest. Som DN omtalte 26. februar, hadde Cubus en salgssvikt på 200 millioner kroner i fjor.

I januar besluttet Varner-brødrene å legge ned kleskjeden Days Like This. Kjedens 51 butikker med 300 ansatte skal nå stenges i løpet av 12 måneder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se reaksjonen til DNs børskommentator da han fikk levert tre flasker vin på døren på grunn av et veddemål
04:57
Publisert: