Mens markedsføringskanalene teppebombes med Black Friday-reklame, blir motkreftene mer synlig år for år. NHH-professor Tor W. Andreassen ser at mange melder seg helt ut.

– I en bærekraftsdiskusjon blir ikke dette riktig. Folk føler vemmelse, sier Tor W. Andreassen

For når den indre tilbudsjegeren tar overhånd, blir mange stilt over for et stadig økende moralsk dilemma.

– Black friday er dagen da bærekraftsaspektet blir satt på vent. Det kan virke som at også de som snakker om tilbakehold og bærekraft går bananas.

Blir drevet av volum-hysteri

Flere kjeder som Bergans og Ikea kjører heller alternativt opplegg enn å dumpe prisene. Begge har dreid mer mot bærekraft enn lave priser.

Tor W. Andreassen
Tor W. Andreassen (Foto: Thomas Haugersveen)

Etter noen år med skyhøy vekst, flatet Black Friday-omsetningen ut på 3,7 milliarder kroner i fjor, ifølge Nets. Flere i bransjen lurer nå på om Black Friday kan ha nådd sitt toppunkt og at salget kan falle.

– Når det er utvidet til Black Week, er det blitt et hysteri rundt rabatter. Mange opplever at det kannibaliserer julehandelen, og at det er blitt en helt irrasjonell adferd.

NHH-professoren mener noen kjeder kjører hardt, mens andre føler seg mer presset til å henge seg på.

– Noen er blitt hysterisk opptatt av volum og bruker pris som virkemiddel. Det ender med at butikkene må gi fra seg allerede knappe marginer. Dette er perioden av året der du skal snu røde tall til overskudd, og når du tar ned marginen, brenner du i eget bål, sier Andreassen.

Dette er perioden av året der du skal snu røde tall til overskudd, og når du tar ned marginen, brenner du i eget bål
NHH-professor Tor W. Andreassen

På Aker Brygge gjør ikke senterledelsen noe poeng ut av Black Friday.

– Overordnet gjør vi ikke noe ut av Black Friday. Noen av kjedene i senteret gjør det, men vi legger ingen overordnet plan for markedsføringen, fordi det ikke er i tråd med vår merkevare, sier Thomas Nygård som er destinasjonssjef på Aker Brygge.

Fanget

For butikkene er det også en fare for tapt fortjeneste.

– Noen er fanget inn i dette og taper på det.

Aker Brygge sikter seg inn mot premium pluss-segmentet. Selv om butikkene ligger tett opp mot high end, så har også kjeder som H&M utvidet etter ombyggingen for tre år siden.

– Vi prøver å motivere butikkeierne til å tenke motsatt. De skal ta imot kundene med gode priser, kunnskap og service, men vi anbefaler ikke å selge på pris. Da vil vi slite i fremtiden, siden marginene blir mindre og mindre.

Tipper over

Senterlederen mener det er umulig å ta opp konkurransen mot nettet.

– Ingen slår nettet på pris.

Anders Fjeld, konsernsjef i interiørkjeden Kid, tror det er få kjeder i handelsnorge som tør å droppe Black Friday.

– Vi får ikke gjort noe med det, vi må bare «follow the flow», uttalte han til DN. Tor W. Andreassen mener shoppingfenomenet er i ferd med å nærme seg det han kaller «the tipping point».

– Mange står overfor et fangens dilemma der de står overfor valget om å melde seg ut eller tape omsetning.

Han peker på at noen kjeder benytter anledningen til å rydde opp i overfylte varelageret.

Andreassen mener kjøpspsykologien generelt sett er basert på to motivasjonsfaktorer. Det ene er gleden over å handle ting billig på tilbud. Og det andre er gleden av å kjøpe ting man har nytte av.

– En underlig psykologi

Han er ikke i tvil om hvilken motivasjon butikkene appellerer til på Black Friday.

– Frykten min er at man overstimulerer den første og at man trigger en type kjøp hvor man er usikker på nytten. Det er en underlig psykologi, sier NHH-forskeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå får du «Black Friday»-tilbud på alt fra dop til falske id-papirer
DNs Kjetil Wiedswang forteller deg det du må vite om «årets dystreste eventyr»
02:10
Publisert: