– Juli måned har isolert sett vært fantastisk med tanke på nordmenn som har feriert i Norge, enten de har reist langveis fra eller bor i nærheten, sier toppsjef Svein Ove Rolland i destinasjonsselskapet Fjord Norge, som har ansvaret for markedsføring av turisme for de tre vestlandsfylkene.

I sommer har de fleste nordmenn sett seg nødt til å ta ferien i eget land, noe som har ført til rekorder for deler av turistnæringen. Nå begynner imidlertid ferieperioden å ta slutt, og med stadig flere «røde» land kan det se ut til at de utenlandske turistene som tar ferien i august og september uteblir.

Da Norge ble stengt ned i midten av mars falt nordmenns kortbruk på reiselivsnæringen med 90 prosent, ifølge tall fra DNB. Siden har den gradvis tatt seg opp igjen, men nå merker den nok en tilbakegang.

– Juli ble litt som en god gammeldags lørdagshandel, og nå kommer mandagen. Når vi kommer ut til midten av august er de fleste nordmenn ferdige med ferien, og da spøker det for oss, sier Rolland.

Stein Ove Rolland, administrerende direktør i Fjord Norge.
Stein Ove Rolland, administrerende direktør i Fjord Norge. (Foto: Astrid Waller)

– Det er jo en del hoteller som har hatt en del internasjonale hotellgjester fra august og utover, da hovedsakelig italienere, spanjoler, briter og franskmenn, og det markedet er borte nå.

God sommer så langt

Tallene fra DNB viser også hvilke kommuner som har vært mest avhengige av norske turister denne sommeren. Enkelte steder står personer som kommer fra et annet sted enn kommunen for over 90 prosent av kortbruken der.

Det er Stranda kommune i Møre og Romsdal som har den største andelen turistbetalinger, viser tallene fra DNB. Der står turistene for hele 95 prosent av all kortbruken. Kommuner som Lom, Aurland, Vang og Alvdal har også en andel på godt over 90 prosent.

– Det vi har sett er at turistnæringen har gjort det veldig bra gjennom fellesferien pluss to uker før og etter, sier Ine Oftedahl, direktør for datatransformasjon i DNB.

– Noen har hatt storsommer med rekorder, og andre har følt på det at utenlandske turister uteblir.

Til tross for at et stort antall av kortbetalingene ble gjort av personer utenfor kommunene, tror ikke Oftedal at det vil bli et tilsvarende økonomisk fall når ferien er over.

– Det blir nok ikke det, disse tallene viser også at kommuneinnbyggerne selv har feriert utenfor hjemkommunen. Men de som er vant til å ha turister litt lenger kommer til å føle på et fall.

Oftedal trekker frem hotellnæringen som spesielt vellykket i sommer, med koronakrisen tatt i betraktning.

– Personlig mener jeg at hotellnæringen i Norge har utmerket seg mest, der det har vært en enorm økning i nordmenn som leier seg inn på hotell. Det var forespeilet at det ville bli en stor økning i hyttebruk, telt og hengekøyebruk i sommer. Det er definitivt mest folk fra Oslo og Viken som har økt hotellbruken mest, sier Oftedal.

Rekordsommer

Mari Arnøygard Wedum, daglig leder i Visit Jotunheimen, trekker frem at sommeren så langt har vært svært god.

– Nå har det jo vært en knallsommer over all forventning, helt rått over alt. Jeg tror ingen hadde sett for seg at det ville bli så bra, sier Wedum.

Hun påpeker at turistnivåene har vært langt høyere enn normalen, og at mange besøksrekorder er brutt.

Hun håper imidlertid at enkelte nordmenn har spart ferien til august, som skal være en «råfin» tid i fjellheimen, til tross for at koronatilfellene igjen øker.

– Hele sesongen ut høsten vil helt klart bli koronapreget, og det bør den være, sier hun.

– Det er nesten litt sunt at folk får en liten oppvekker nå som koronaen blomstrer opp igjen, koronaen er ikke over. Vi må fortsette med de gode vanene vi har lært oss, og vi vil fortsette med forholdsreglene vi har innført.

Stopp for turister som vil oppleve norsk vinter

Rolland i Fjord Norge trekker frem at koronakrisen også vil hindre vintersesongen på Vestlandet.

– Det er jo et skudd for baugen med tanke på vintertrafikken, som har bygget seg opp kjennetegnet av folk som syns det er eksotisk, da som regel folk fra USA og Asia. De kommer ikke i år.

Det blir ikke et like stort problem i Jotunheimen, der vintersesongen er kort og veiene stengt.

– Spesielt i Øst-Jotunheimen så er det midtvinters mindre folk da adkomstveien er vinterstengt, sier Wedum.

Hun trekker frem at den mest populære tiden for å gå i fjellet kommer når overgangene åpner igjen.

– Den nye toppsesongen er topptursesongen rundt påsketider. Da er det mest nordmenn som kommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.