I kjølvannet av suksesser som Airbnb, har det poppet opp en rekke norske selskaper inspirert av delingsøkonomimodellen de siste par årene. Men hvor overførbar forretningsmodellen er – og når bedriftene skal begynne å tjene penger – er foreløpig et ubesvart spørsmål. 

Et av de mest profilerte norske delingsøkonomi-elskapene er Nabobil, som lar privatpersoner leie bil seg imellom. 

Driften i Nabobil gikk i fjor med et underskudd på 6,7 millioner kroner, viser selskapets regnskapstall. 

«Man må investere for å komme i gang»

Daglig leder Even Heggernes sier tallene er «som budsjettert».

– Vi har god kontroll på finansene. Man må investere for å komme i gang, sier Heggernes på telefon fra Barcelona. 

Selskapet ble startet i september 2015, og klarte på ett år å vokste til 50.000 registrerte brukere og 3.000 biler

Nabobil tar en prosentandel hver gang noen betaler for å leie en bil gjennom dem, og endte i fjor med salgsinntekter på fem millioner kroner. For en ung gründerbedrift er veksten viktigere enn å levere overskudd per nå, mener Heggernes.

– Det vi er mest opptatt av er at veksten har fortsatt inn i 2017. Vi tror det skal bli en veldig lønnsom bedrift med tiden, sier Heggernes. 

Har dere et klart mål for når det skal skje?

– Det er avhengig av hvordan veksten utvikler seg. Vi nådde en milepæl forrige uke, hvor vi hadde over tusen bookinger på en uke. Det er tegn på at ting går i riktig retning.

På leting etter penger

Nabobil har totalt hentet inn 15 millioner kroner fra investorer. Heggernes vil ikke si hvor lenge selskapet kan leve på de pengene, men forteller at de i disse dager jobber med å hente inn ny kapital.

– Vi er fortsatt i en fase der vi er veldig opptatt av å videreutvikle produktet, det gjenspeiles også i investeringsnivået, sier Heggernes. 

Blant de største investeringene Nabobil gjør om dagen er et arbeidet med å gjøre det mulig å låse opp bilene gjennom appen deres, uten nøkkel. 

– Det skal få ned friksjonen i utleieprosessen og gjøre det enda mer effektivt, slik at bilene blir leid ut enda mer, sier Heggernes. (Vilkår)

Indiskré lykkepille
Selv ikke grå lakk gjør Mercedes-AMG GT C roadster diskret.
00:50
Publisert: