Regjeringen fjerner momsfritaket på nettimport under 350 kroner fra 1. april 2020. Nå må du betale moms fra første krone når du handler på nett.

I statsbudsjettet for 2020 velger regjeringen å innføre et forslag som Finansdepartementet hadde på høring i sommer. Det betyr i praksis at utenlandske nettbutikker får anledning til å betale inn merverdiavgiften på varene direkte til staten ved salg på opp til 3000 kroner.

Forslaget innebærer moms fra første krone på alle varer, men det foreslås samtidig at alle varer utenom næringsmidler, får oppjustert tollfritak fra dagens 350 kroner til 3000 kroner.

Det betyr i praksis at du kan bestille klær på nett fra utlandet uten å betale en tollsats på 10,7 prosent, som i dag.

– Det er viktig at vi får på plass et system for beregning og betaling av avgift ved privatimport som er effektivt, og som sørger for lavest mulig gebyr for forbrukerne. Ordningen vi foreslår, er et godt svar på dette, sier finansminister Siv Jensen (Frp) i en pressemelding.

– Med dette fjernes konkurranseulempen norske butikker har hatt fordi handel for småbeløp over nett har sluppet avgifter. Nå fjernes fritakene. Det bør norsk næringsliv være godt fornøyd med. Med forslaget vil blant annet sjokolade, godteri og mineralvann kjøpt på nett fra utlandet bli avgiftslagt fra første krone, legger finansministeren til.

«Veldig fornøyde»

Netthandelsgründeren Einar Øgrey Brandsdal har skutt gullfuglen med kosmetikkselskapet Blivakker.no og klart det få andre netthandelsgründere har klart.

Her har han nådd en halv milliard i omsetning og skapt drømmemarginer.

Lene Johansen, salgs- og markedsdirektør hos Blivakker.no, legger ikke skjul på at det er en gladnyhet for dem at 350-kronersgrensen forsvinner fra 1. april neste år.

– Vi i Blivakker.no er veldig fornøyd med at grensen nå forsvinner slik at vi i kosmetikkbransjen, både fysiske butikker og nettbutikker, konkurrerer på like vilkår som de utenlandske nettbutikkene, sier hun til DN.

– Hva betyr dette for dere økonomisk?

– Vi er usikre på hvor mye det vil bety for oss økonomisk, det må vi heller komme tilbake til på et senere tidspunkt, sier hun.

Uenige om tiltaket

Men de to arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke er svært uenige om tiltaket:

– Endelig! Det er svært gledelig at regjeringen endelig gjør dette. Dette vil skape nye, norske arbeidsplasser, sier Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel.

NHO Service og Handel har i flere år arbeidet intenst for like konkurransevilkår for norske og utenlandske nettbutikker. I en rapport analyseselskapet Menon gjorde i fjor kom det frem at fjerning av grensen vil kunne skape 1700 norske arbeidsplasser i Norge. Fjerning av grensen vil også gi staten nye inntekter i form av økt betalt moms.

– Derfor er det uforståelig at det har tatt så lang til å få gjennomslag i denne saken. Men i dag gleder vi oss over at vi endelig er i mål, sier Kaltenborn.

«Får fritak fra norske regler»

Virke har imidlertid et helt annet syn på saken:

«Utenlandske nettbutikker kan selge klær billigere i Norge enn det norske butikker kan. Det er konsekvensen av regjeringens forslag om tollfritak for utenlandske nettbutikker», heter det i pressemeldingen organisasjonen sendte ut mandag formiddag.

– Stortinget vedtok i fjor at 350-kronersgrensen skulle fjernes for å skape like konkurransevilkår. Da er det å føre både næringen og Stortinget bak lyset å foreslå å innføre tollfritak på handel med klær på beløp under 3000 kroner. Nå gnir utenlandske nettbutikker, som Alibaba og Zalando, seg i hendene, for nå får de enda større konkurransefordeler i det norske markedet på bekostning av norske arbeidsplasser og inntekter til staten, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

– Det er hårreisende at regjeringen med viten og vilje vil gi utenlandske aktører fritak fra norske regler. I praksis betyr dette at Zalando etter 1. april 2020 kan selge en jakke som i dag koster 3000 kroner, 321 kroner billigere. Skal norske butikker selge til samme pris, må de flytte arbeidsplassene til Sverige. Det er ubegripelig at regjeringen med dette bidrar til å flytte arbeidsplasser ut av landet, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.