På Grønland i Oslo ligger en av butikkene til Fretex, kjent for å selge brukte klær til en rimelig pris. Men ikke alt i butikken er brukt. På et klesstativ henger helt nye T-skjorter produsert på en norskeid fabrikk i Kina. Der jobber elleve ansatte med å produsere klær for selskapet Fair & Square. Sigmund Hegstad (30) er gründer bak selskapet som på sine nettsider garanterer for at klærne er produsert etisk forsvarlig.
De siste fem årene har etablering av norske aksjeselskaper som selger klær blitt redusert fra 264 i 2013 til 165 i 2017. Statistikken, som Bisnode har utarbeidet basert på rapportering til Brønnøysundregistrene, viser antall selskaper som er etablert med det formål å selge klær. Et selskap kan potensielt drive flere butikker. Hegstad forteller at å opprette en fysisk butikk på nåværende tidspunkt er helt uaktuelt.
– Det er altfor dyrt. Vi trenger da mer penger i banken. For å få ordentlig lønnsomhet må man ha holdt på et par år, og det er uvisst hvor lønnsomt det blir. Det er flere og flere klesbutikker som sliter, sier Hegstad, som er eneeier, og daglig leder av selskapet.
Han forteller at han startet opp selskapet etter et ønske om å endre arbeidsforholdene i tekstilproduksjonen. Det innebærer blant annet at de ansatte ikke jobber mer enn 37,5 timer i uken.
Spår butikkdød
Direktør for faghandel, mote og fritid i næringslivsorganisasjonen Virke, Bror Stende, forteller at vi kommer til å se at flere må stenge butikkene.
– Vi har en negativ utvikling på antall butikker. Det legges ned flere butikker enn det etableres. Det er det lenge siden jeg har sett. Nå er markedet mye tøffere. Det har endret seg kraftig, noe også de veletablerte merkene vil merke, sier Stende.
Spesielt blant kles- og skobutikker er det utfordrende å få klirrende mynt i kassen.
– Vi har endret handlevanene våre. Vi handler mye over nett, og vi handler mye når vi er på reise i utlandet. Det har gjort at vi har fått en flat utvikling i fysiske butikker, men netthandel vokser kraftig.
– Hvordan bør nyetablerte best gå frem?
– Man må ha et konsept som ikke er i kjempekonkurranse med alle andre, starte med egen merkevare, skape seg et navn, eller kun selge varene sine over nett, sier Stende.
Han legger til at mange nettbutikker ønsker å ha fysiske butikker for å kunne møte kunden.
– Det kan være lurt å starte på nett for å se om konseptet fungerer før man går ut i en fysisk butikk.
Han forteller at mange føler det ikke lenger går rundt å drive fysisk butikk på grunn av høye leiepriser.
Foretrekker nettet
Hegstad mener færre fysiske butikker er en naturlig utvikling som følge av at vi handler mer på nett. Dersom Fair & Square skal etablere seg som en fysisk butikk trenger de et større kundegrunnlag.
– Det å etablere en fysisk butikk for tidlig vil være det som gjør at vi ikke klarer oss. Vi ønsker å være fysisk til stede, men da gjennom allerede etablerte butikker. Vi bruker pop-up butikker, da er det jo lønnsomt, sier Hegstad.
Pop-up butikker går ut på at man leier et lokale eller et lite område hvor man selger klær for en liten periode, for så å forsvinne igjen. Når det gjelder fysiske butikker er klærne å finne på 39 Fretex butikker samt på Dianas Salonger på Grünerløkka. Det meste av salg skjer over nett, forteller Hegstad.
Ifølge Statistisk sentralbyrå har omsetningen i rene nettbutikker vokst med 9,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Undergruppen hvor klær inngår, hadde en vekst på 4,75 prosent. Undersøkelsen er for første termin i år, altså de to første månedene. Til sammenligning vokste detaljhandelen med tre prosent i samme periode. Butikker som er registrert som en fysisk butikk, men som har en nettbutikk i tillegg tar ikke del av statistikken. Antall tilgjengelige nettbutikker er derfor langt høyere.
– Flere og flere handler på nett. I løpet av de siste fire årene har antallet som handler flere ganger i måneden på nett doblet seg fra 18 prosent til 36 prosent av befolkningen i Norge, sier Gunnar Henriksen, direktør for Ehandel i Posten og Bring.
Han tar utgangspunkt i deres egen undersøkelse Bring Research hvor 4000 nordiske forbrukere er spurt om adferd på nett.
Butikk som «showrom»
– Det er mye dyrere å etablere en fysisk butikk, man har fast lokalleie, en nettbutikk har mye lavere kostnader. Så hvis du både har en butikk og en nettbutikk, så lønner det seg jo å drive den trafikken inn i nettbutikken. Det lønner seg jo ikke å drive den inn i en fysisk butikk for du sitter da med større utgifter, sier Hegstad.
Han tror ikke de fysiske butikkene vil forsvinne helt, men at de med tiden vil endre seg.
– Kanskje blir de seende mer ut som showroom, der du betaler for så å få alt tilsendt i posten, sier Hegstad.
Selv tror han at Fair & Square fremover kommer til å produsere klær for andre butikker i større grad enn å produsere klær som eget varemerke. Produksjonen ligger på 2000 plagg i måneden.
– Nettbutikk er en mye enklere måte å etablere en butikk på enn når det måtte være fysiske butikker. Klesmarkedet er forholdsvis mettet, så man må komme med noe nytt som også passer inn i tiden. Man må komme med noe som er annerledes, sier Hegstad.
Han tror at det å ha en tydelig merkevare som skiller seg ut, gjør at man får mindre direkte konkurranse fra andre nettbutikker som selger klær.
– Selv kom vi inn med en annen vinkling. Vi startet med et utgangspunkt om å ville produsere klærne selv for å sørge for at de var produsert etisk forsvarlig, sier Hegstad.
Og legger til;
– Dette var noe folk allerede etterspurte, da løsningen så kom var det mange som kastet seg på, forteller han. (Vilkår)