– Hvis du har vært i Berlevåg så vet du at man må handle på nettet for å unngå kjøre 20 mil til Vadsø, sier Stein Rune Solli.

Han skjønner godt at befolkningen i Berlevåg i det gamle fylket Finnmark er aktive netthandlere og viser til at det er ikke akkurat er stort tilbud av varer på stedet.

Fiskeren er ikke overrasket at kommunens nesten 1000 innbyggere handlet mye på nett i juni.

– I juni er jo lommeboken full, for da er torskefisket over.

I juni er jo lommeboken full, for da er torskefisket over
Stein Rune Solli, fisker

Topper handleliste

I juni toppet Berlevåg netthandelstoppen av kommunene i Norge ifølge databasen til den svenske betalingsleverandøren Klarna som har avtale med mer enn 7000 norske nettbutikker.

– Berlevågs innbyggere handlet 77 prosent mer på nettet i juni enn gjennomsnittet i Norge, sier Thomas Elvestad, markedsdirektør i Klarna Norge.

Kommunen, som ligger på den nordvestlige delen av Varangerhalvøya, vinner knepent foran Værøy i Nordland hvor befolkningen handlet 76 prosent mer enn gjennomsnittet i juni enn resten av befolkningen.

Kommunene som tar de tre neste topp-plassene i nett-shopping er Båtsfjord i det tidligere Finnmark, Sømna i Nordland og Gamvik i det tidligere Finnmark.

– Det varierer litt hvilke kommuner som topper listen, sier Thomas Elvestad, markedsdirektør i Klarna Norge.
– Det varierer litt hvilke kommuner som topper listen, sier Thomas Elvestad, markedsdirektør i Klarna Norge. (Foto: Mikaela Berg)

Elvestad understreker at det ofte er småkommuner som topper netthandelstopp-statistikken.

– Det varierer litt hvilke kommuner som topper listen. Felles for dem er at de er små kommuner i distriktene hvor innbyggerne er ganske hissige på netthandel. De har åpenbart ikke det samme tilbudet av fysiske butikker som man har i byene. Det er det som er avgjørende, sier Elvestad.

Markedsdirektøren opplyser at innbyggerne i Troms og Finnmark handlet langt mindre enn gjennomsnittet de første ukene etter myndighetene innførte strenge koronatiltak i våres. Oslo-innbyggerne lå på netthandelstoppen de to siste ukene i mars, da mange holdt seg unna fysiske butikker.

Tallene fra Klarna er samsvarende med handelsorganisasjonen Virkes statistikk over netthandelen som viser en dramatisk salgsøkning på nettet i mars og april. Virke anslår at faghandelen på nett vil vokse med 25 prosent i år.

– Sammenlignet med februar i år økte salgsvolumet en gjennomsnittsdag med hele 53 prosent i april og 37 prosent i mai. Dette er svært kraftig utslag over en så kort periode, understreker Elvestad.

Virke forventer en økning i nettsalget i faghandelen i år på 25 prosent til et totalsalg i overkant av 60 milliarder kroner.

Elvestad opplyser at da landet etterhvert ble åpnet opp igjen, tronet flere kommuner i Nord-Norge øverst på netthandelslisten.

Av de 20 største kommunene i Norge hvor innbyggerne handlet mest på nett i juni er Oslo, Bodø og Tromsø med 10 prosent over snittet, mens befolkningen i Lillestrøm og i Trondheim handlet henholdsvis seks og fem prosent mer enn landsgjennomsnittet i juni.

Aller lavest blant storkommunene var Kristiansand hvor innbyggerne handlet 22 prosent mindre enn snittet ellers i landet i juni, ifølge Klarna.

«Det er mye lettere»

På et punkt skiller Berlevåg seg fra resten av landet i netthandel. Kystkommunen snur ting opp ned over hvem som handler mest på nettet. Ifølge tall fra Klarna står kvinner for 58 prosent av all netthandel i Norge. I Berlevåg er det derimot mennene som handler mest.

– Mennene i Berlevåg sto for 52 prosent av all netthandel i juni. For hele landet utgjorde mennenes andel av handel på nettet 42 prosent, sier Elvestad.

Over en halv million så dokumentarfilmen «Heftig og begeistret» på kino like etter tusenårsskiftet om Berlevåg Mannskor
Over en halv million så dokumentarfilmen «Heftig og begeistret» på kino like etter tusenårsskiftet om Berlevåg Mannskor (Foto: Anne Elisabeth Næss)

Stein Rune Solli fra Berlevåg kjenner seg igjen i tallene fra Klarna. Han forteller at han har handlet på nett de siste åtte årene, og at han setter pris på å slippe unna kjøpesentre med tanke på koronasmitte.

Selv gjorde han flere netthandelskjøp i juni.

– Det ble blant annet utstyr til båten.

Berlevåg er fra før kjent fra dokumentarfilmen «Heftig og begeistret» fra 2001 om Berlevåg Mannsangforening. En film som ble sett av 550.000 kinogjengere.

– Du er ikke med i mannskoret?

– Nei, men svigerfar er det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.