Arbeiderne som syr skjorter for H&M i Bangladesh tjener rundt 750 kroner i måneden, mens en levelig lønn i landet er beregnet til 2083 kroner per måned, skriver Veckans Affärer.

Så er spørsmålet hvor mye H&M måtte ha økt prisene på klærne de selger i butikkene i Norden for å kunne betale sine 272.580 fabrikkarbeidere i Bangladesh en levelig lønn.

Trolig mindre enn de fleste ville gjettet.

Få kroner

I et innlegg på Twitter hevder nemlig Nordeas sjef for bærekraftig finanser, Sasja Beslik, at det bare er snakk om noen få kroner. Snittprisen for en skjorte i H&M-butikkene er i dag 174 svenske kroner.

* Hvis butikkprisen per skjorte øker med 2,88 svenske kroner kan H&M doble fabrikkarbeidernes lønninger.

* Hvis prisen økes ytterligere med 2,18 kroner så kan kleskjeden betale levelige lønninger.

* Så med en prisøkning på totalt fem kroner fra 174 til 179 kroner - tilsvarende 2,9 prosent - kan H&M gi sine fabrikkarbeidere en lønn å leve av.

Her er regnestykket til Beslik:

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.