– Er det ikke vinter, så selger du ikke vinterutstyr. Du kan kompensere en del med utstyr til løping, og en del med utstyr til sykling, men ikke nok, sier konsernsjef Fredrik Steenbuch i XXL.

Sportsutstyrskjeden endte januar med inntekter på 600 millioner kroner, noe som er et fall på 8,1 prosent sammenlignet med året før.

Steenbuch snakket egentlig mest om XXLs solide fjerde kvartal i 2016 på presentasjonen onsdag, men analytikerne var vel så opptatte av starten på året. 

XXL-sjefen sa nemlig at XXL «var i helvete og tilbake» i løpet av måneden. Skylden får det «uvanlig dårlig vinterværet» i hele Norden. 

Konsernsjefen bekrefter imidlertid overfor DN at februarsalget er tilbake til normalen, godt hjulpet av bedre vintervær i Norden.

– Når jeg sier «hell and back», så er det sterke ord, for åtte prosent ned er egentlig ikke helvete. Men for oss er det det, sier Steenbuch, og fortsetter:

– Når det er sånn, så må du dra til litt og senke prisene til et nivå som løsner markedet. Det tror jeg vi klarte. Jeg tror vi tok markedsandeler, sier Steenbuch.

Lavere priser

XXL har kompensert den dårlige vinteren med lavere priser på vinterutstyr. Samtidig har kjeden plassert ut flere sommerrelaterte varer som sykler og løpeutstyr. Skøytesalget har heller ikke vært like utsatt som salget av snørelaterte varer.

– Men det påvirker oss, for vi er en medgangsbedrift. Da må du virkelig ta deg i nakken og jobbe hardere, og sørge for at man er motivert og synes det er like moro. Man skal tåle motgang like mye som man skal tåle medgang, sier Steenbuch.

Han la ikke skjul på at XXL har et for stort varelager av vinterutstyr, men mener det er under kontroll.

– I julen så vi hvordan dette kunne bære. Derfor har vi priset oss ned, mens vi styrte varelageret ganske godt.

– Når kommer det store vintersalget?

– Det store vintersalget har vært hele tiden, for vi har jo ikke hatt noen vinter, sier Steenbuch.

Endrer ikke vinterstrategien

 Første kvartal er vanligvis ikke det viktigste kvartalet for XXL, som har sine beste kvartaler i andre kvartal, når sommeridrettene kommer i gang, og i fjerde kvartal, før vintersesongen og jul. Steenbuch sier at fjerde kvartal endte såpass bra fordi det var litt vinter i begynnelsen av sesongen, og fordi man lykkes med å flytte noe av julesalget til Black Friday i november.

– Vil det bli nødvendig å kompensere mer for bortfallet av vinter i årene som kommer?  

– Det er et artig spørsmål. Men husk at denne vinteren hadde vi også i 1954. Det er noen år siden. Dessuten ser vi på Østerrike, der det er «all-time high», mens vi vet at det er vinterrekorder i USA. Hvis ikke globusen er ute av skiven, får vi fine vintre i Norge fremover, sier Steenbuch.

Han forteller at XXL har vurdert å endre bemanningen av deltidsansatte etter den svake starten på året.

– Du kan ikke umiddelbart bremse opp et arbeidsskjema. Vi prøver å gjøre det beste ut av det som mulig, og sitter ikke og depper. Men det har vært vanskelig, sier Steenbuch.

Solid fjerde kvartal

Sportsutstyrskjeden økte i fjerde kvartal inntektene til 2151 millioner kroner, opp fra 1831 millioner kroner samme periode i 2015.

 Det ordinære driftsresultatet endte på 247 millioner kroner, mot 203 millioner kroner i 2015 i samme kvartal.

For hele året i 2016 hadde XXL inntekter på 7,8 milliarder kroner, en vekst på 20 prosent.

Selskapets årsresultat endte på 501 millioner kroner, en vekst på 17 prosent sammenlignet med 2015.

XXL-aksjen åpnet imidlertid ned på Oslo Børs, og var i løpet av den første timen ned over to prosent til rundt 94 kroner per aksje.

Meglerhuset Pareto skriver i sin morgenrapport at kvartalsrapporten til XXL er på den positive siden, til tross for at man må nedjustere marginforventningene til første kvartal i 2017. Meglerhuset har kjøpsanbefaling og kursmål på 135 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Rune Bjerke og de andre banksjefene som jobber med mobile betalingsløsninger har hastverk
DNs kommentator Bård Bjerkholt om Vipps-samarbeidet og hvorfor banksjefene har dårlig tid.
02:45
Publisert: