Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at nordmenn la igjen 2,1 milliarder kroner på grensehandel i årets tre første måneder. Det er resultatet av om lag en million grensehandelsturer.

Det er naturligvis en økning fra de to pandemiårene: i første kvartal 2021 estimerte SSB grensehandelen i første kvartal til 20 millioner kroner, men da var det strenge restriksjoner på trafikken over grensa i hele perioden.

Hver handletur er like stor som før

I 2020, da mesteparten av mars ble preget av koronapandemien og nedstengingen av Norge, endte grensehandelen i første kvartal på 1,7 milliarder kroner.

I 2019, det seneste normalåret, endte handelen over grensa på 3,9 milliarder kroner i samme periode, med to millioner turer.

Summen nordmenn handler for når de reiser over grensa, er imidlertid den samme som før: drøyt 2.000 kroner i gjennomsnitt per tur.

Samtidig viser varehandelsindeksen at omsetningsvolumet i norsk dagligvarebransje faller i mars i takt med økende grensehandel.

NHO krever tiltak

Dette er ikke NHO fornøyd med.

– Vi ser nå i realiteten en storstilt eksport av arbeidsplasser ut av landet. Nå må regjeringen levere på det de har lovet i Hurdalsplattformen og i møter med oss, nemlig tiltak for å bremse denne negative utviklingen for norske bedrifter og arbeidsplasser, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel i en pressemelding.

Hun peker på at både NHO og Handel og Kontor har bedt om at regjeringen setter ned et utvalg med partene som skal foreslå konkrete tiltak for å bremse opp grensehandelen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.