- Rundt hele prosessen med samordning av to selskaper til ett selskap, så vil det dukke opp behov for å redusere. Både innen logistikk, kontor og så videre, sier administrerende direktør Stein Fanebust i Coop Norge til DN.

- Hvordan vil de ansatte berøres av dette, vil noen miste jobben?

- Det er ganske sannsynlig. Det første vi må se på er tilbakemeldingen fra konkurransetilsynet - de vil på en måte gi oss svar. Men hvor stort  antall dette dreier seg om er umulig å si i dag.

Han tar en slurk av sin fjerde Pepsi Max denne dagen, og forklarer at han trenger koffeinet for å holde seg i gang. Det er all møtevirksomheten de siste dagene som har hindret tid til nattesøvn - ikke den økonomiske utfordringen han står overfor etter å ha kjøpt 553 norske ICA-butikker, flere av dem rene tapsprosjekter.

- Jeg sover veldig godt om natten, forsikrer Fanebust.

LES OGSÅ: Coop kjøper ICA Norge

- Vi står foran en krevende prosess

Tøffe tak

Han bedyrer at grepene i ICA-butikkene fremover kommer til å bli tøffe.

- På et eller annet tidspunkt er det klart at når du går inn og kjøper et annet selskap, som over så lang tid har tapt penger, så er ikke kjøp alene nok til å forbedre økonomien. Den diskusjonen skjer sammen med de tillitsvalgte. Så må vi bygge og ta de nødvendige grepene. Mange kommer til å bli likt, og noen kommer til å bli mislikt. Vi må sørge for, etter et par skikkelig vanskelige år økonomisk, at vi er oppe og går og tar ut de synergiene som er. Jeg forventer ikke noe overskudd på dette før i 2016, forklarer han.

- Hva tenker du om risikoen du har påtatt deg ved å kjøpe flere tapsbutikker?

- Det er to ting man skal se på. Det ene er rammevilkårene som kjeden levde under: dårlige kjøpsbetingelser, høye logistikk-kostnader, dårlige, strategiske beslutninger om lokalbusiness. Jeg har selv jobbet fem år med dette i Sverige – hvor alt ble en suksess. Det norske markedet er vanskelig og spesielt, så ingen av disse tingene som er «suksessformler» andre steder virker her.

Det andre grepet, i tillegg til å gjøre «tiltak» på innkjøpssiden, er kostnadseffektivisering av rasjonalisering på mange nivå, slik at kostnadene minker, sier Fanebust.

LES OGSÅ: - Vil gjøre en grundig vurdering av dette oppkjøpet

Opsjonsavtale

Dersom Konkurransetilsynet sier nei til å la Coop overta butikker i enkelte områder, har direktøren allerede planen klar.

- Vi har en opsjonsavtale med en rett – ikke plikt, med Norges Gruppen som mulig arvtager. Men vi står fritt til å henvende oss til andre aktører i markedet og tilby disse butikkene for salg. Butikken skal leve videre, forteller Fanebust.

Før ICA bestemte seg for å avvikle driften i Norge, vurderte kjeden å legge ned enkelte butikker i Sør- og Nord-Norge, ifølge konsernsjef Per Strömberg i ICA-gruppen.

- Hvor mange butikker kunne det vært aktuelt å legge ned?

- Jeg vil ikke ut med et eksakt antall, men det dreide seg om et hundretalls tapsbutikker, sier han til DN.

Hvor mange butikker som nå «reddes» vil han ikke kommentere.

- Det er flere av våre norske ansatte som kan beholde arbeidsplassen sin nå, enn om vi hadde lagt ned butikkene som var et annet mulig alternativ.

Pusser opp

Så snart Konkurransetilsynet gir klarsignal, står han klar til å igangsette oppussing for «et betydelig beløp».

- Vi får et par knalltøffe år som en konsekvens alene av de rekonstrueringene vi kommer til å gjøre som del av oppgradering av butikkene.

- Hvor mye penger vil du bruke på oppgradering?

- Et betydelig beløp. En del av butikkene er preget av at de ikke har blitt oppdaterte. Det er snakk om kjøleustyr som er slitt, lokale som er slitt og andre fasiliteter. Hvis man reiser rundt og går inn i ICA-butikker, så vil man finne butikker som er topp beholdt, og så er det dem som godt kunne ha vært oppgradert for fem år siden.

LES MER: - Nå skal den blinde og den halte hjelpe hverandre over veien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.