– Det er ingen grunn til at norskprodusert mat skal bli vesentlig dyrere når matprisene reguleres i butikkene 1. februar, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til VG.

Den siste tiden har kronen blitt svekket så mye at norske forbrukere ikke kan regne med å nyte godt av fallende matvarepriser på verdensmarkedet.

– Jeg tror det er nødvendig at prisene økes. Mer enn 50 prosent av det vi spiser er importert, og svekkelsen av kronekursen slår hardt inn på varer som produseres i utlandet, sier konserndirektør Håkon Mageli i matvaregiganten Orkla. Han nevner spesielt råvarer som sukker, kakao og tomatpuré.

– For første gang på sikkert ti år har norsk mat styrket sin konkurransekraft, sier Mageli. Det kan også få følger for den såkalte harryhandelen.

– Denne endringen gjør det stadig mindre lønnsomt å dra på handletur til Sverige, og jeg forventer at en stadig større del av matvarehandelen vil skje i norske butikker fremover, sier Bartnes. Han ber folk følge med på prisene og passe på at norskproduserte varer ikke blir dyrere.

Les også:

Dette overrasket økonomene aller mest i 2015  

Årets beste biler

NIH-forskerens eget treningsprogram for julen

Se DNtv: Hun er mer klimaoptimist enn noensinne

Mer klimaoptimist enn noen sinne
Møt Nina Jensen i DNs julepanel.
00:52
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.