– Kun 28 prosent er kvinner. Jeg setter på Caps Lock – VI ØNSKER FLERE KVINNELIGE GRÜNDERE, sier Petter Stordalen om søkerbunken hans investeringsselskap Straberry har mottatt så langt.

Stordalen lovet i boken «Jeg skal fortelle deg din hemmelighet» en million kroner til den som sendte ham den beste gründerideen. I fjor lagde han en konkurranse, som fikk 1000 søkere, og i år hadde søknadsbunken nådd dette nivået allerede en måned før fristen går ut. 

– Det handler om å få folk til å satse. Aldri har mulighetene vært større, og forutsetningene bedre, men det hjelper med litt kapital i starten, sier han. 

Han viser til at Norge scorer godt på rangeringer over businessvenlige land.

– Sannheten er at vi har en svært velfungerende markedskapitalisme, velfungerende velferdsnett og svært lite korrupsjon. Alle de nordiske landene er på top ti i Verdensbankens innovasjonsindeks, sier han. 

Flere kvinner

Stordalen vil gjerne ha flere kvinnelige gründere, fordi han tror det lønner seg. Mange kvinner er flinke, men ofte ikke like selvsikre, mener han.

– Menn som har en idé som er 70 prosent ferdig kliner til og tror de skal ta førsteplassen, mens kvinner som har noe 100 prosent gjennomarbeidet idé er usikre, sier han.

Stordalen viser til at Nordic Choice Hotels har flere kvinner enn menn i ledelsen, og tror dette lønner seg.

Én eller flere millioner?

Med over tusen søknader som konkurrerer om en million kroner er utbyttet per søknad i utgangspunktet nede i tusen kroner, men da Stordalen og hans hoff arrangerte finale på toppen av Stordalens hotell The Thief i Oslo i fjor, endte det med større beløp, tilbud til fire av finalistene. Og flere fikk mye oppmerksomhet etter opptredenen.

Tibber fikk en investering på 2,5 millioner kroner, og har ifølge Stordalen og hans stab vokst fra 1000 brukere av deres automatiserte strøminnkjøp før konkurransen, til nesten 10.000 brukere . Lotel, som håndterer leiligheter som leies ut via Airbnb, kom på en slags andreplass. De har slått seg sammen med danske Keybutler, utvidet til Sverige og vokser nå ifølge Stordalen med 15 prosent i uken.

Lotel får millioninvestering etter interesse fra Petter Stordalen

Årets finale vil holdes i Stockholm, og rundt en tredjedel av søknadene så langt kommer fra Sverige. 

Søknadsfristen går ut 15. september, og antall søknader er nå oppe i 1190. 

– Leser alle

Med mange søknader blir det mye arbeid.

– Vi leser alle, lover Stordalen, men sier han selv kommer inn i prosessen når de beste er silt ut.

– Hva ser dere etter?

– En god idé, gjennomføringskraft og utholdenhet er det som skal til for å lykkes, sier Stordalen.

Stordalen har selv vært gründer, og anbefaler det valget, selv om det ikke alltid er lett. 

– Jeg hadde en drøm om å bygge noe som varer. Det har vært mange våkenetter, men jeg har aldri angret, sier han om egen gründervirksomhet.(Vilkår)