– Vi vet ikke helt hvordan dette kommer til å bli til slutt. Nå skal vi bruke de neste månedene til å tenke og reise rundt i Europa og hente inspirasjon.

Hanne Norman Berentzen vandrer rundt i det tidligere Norges Bank-bygget i Stavanger, tegnet av byens egen arkitekt Louis Kloster. Nå skal hun og mannen Tom Helge Sørensen dra i gang det som er den største restaurantsatsingen på over ti år i oljebyen. I de over tusen kvadratmeter store lokalene skal det lages en restaurant som skal holde åpent både på dag- og kveldstid, men også et eget take-away-utsalg av brød og andre småretter. Dessuten planlegges det uteservering både i bakgården og utenfor på Domkirkeplassen.

– Det er ikke tvil om at dette er en stor satsing, men vi har egentlig alltid satset når det har vært dårlige tider, sier Tom Helge Sørensen.

Det gamle bankbygget forteller mange historier. Her er kulehull i heisen fra Nokas-ranet.
Det gamle bankbygget forteller mange historier. Her er kulehull i heisen fra Nokas-ranet. (Foto: Tommy Ellingsen)

Ekteparet har bygget opp Ostehuset de siste 20 årene. I dag finnes det på tre steder i og utenfor sentrum av byen. Til sammen omsatte de tre stedene for rundt 50 millioner kroner i fjor med et svakt negativt resultat før skatt samlet for de tre stedene.

– De to siste årene har vært tøffe. Vi har merket oljekrisen gjennom en sterk nedgang i vår cateringvirksomhet, sier Hanne Berentzen.

– Likevel vil dere satse tungt på et nytt sted?

– Ja, vi er nødt til å fornye oss, sier hun.

Den eksisterende sentrumsrestauranten blir lagt ned når restauranten i Norges Bank-bygget står ferdig en gang mot jul neste år.

Bygget er fredet og blant annet trappene og de håndmeislede betongveggene er vernet av riksantikvaren. Her er Øyvind Mikalsen i Camar Eiendom på opp trappene. 
Bygget er fredet og blant annet trappene og de håndmeislede betongveggene er vernet av riksantikvaren. Her er Øyvind Mikalsen i Camar Eiendom på opp trappene.  (Foto: Tommy Ellingsen)

Rike brødre

Etter at Norges Bank flyttet ut av lokalet har det vært en stor diskusjon i Stavanger om hva kommunen skulle bruke bygget til. Det endte med at brødrene John Arild og Ole Ertvaags eiendomsselskap Camar Eiendom kjøpte bygget for 80 millioner kroner.

De to Ertvaag-brødrene har gjennom de siste 25 årene vært blant Stavangers sentrale næringslivsaktører. Eldstemann John Arild Ertvaag har bygget seg opp en milliardformue som investor innenfor eiendom og ulike andre investeringer. Konsernet Camar som John Arild Ertvaag styrer sammen med sønnen Sindre Ertvaag, eier blant annet halvparten av bilkonsernet Miklagard, tidligere Bavaria.

Ole Ertvaag startet karrieren i Jon Gjedebos Hitec. De siste 15 årene har han bygget opp private equity-selskapet HitecVision der Gjedebo-familien er største eiere i forvaltningsselskapet. I Camar Eiendom eier John Arild Ertvaag indirekte 72 prosent av aksjene, mens Ole Ertvaag indirekte eier 24 prosent og ledelsen i selskapet fire prosent av aksjene.

Byens dyreste kontorer

Foruten restaurantlokalene vil Camar Eiendom bygge om de øverste etasjene til kontorlokaler.

– Vi tror det skal være mulig å få byens beste leiepriser her, sier Sindre Ertvaag. Toppetasjen i prestisjebygget huser i dag en penthouseleilighet innredet i 60-tallsstil.

Deler av bygget er vernet av Riksantikvaren. Til sammen vil Camar Eiendom trolig bruke over 50 millioner kroner på ombyggingen av hele bygget. Nå skal i første omgang selskapet starte dialogen med Riksantikvaren om hva en får lov til å gjøre med bygget.

– Vi tror dette kommer til å bli en langsiktig god investering, sier Sindre Ertvaag til skeptikerne.

Det gamle bankbygget skal bli nytt restaurantkonsept. Bygget ligger midt på Domkirkeplassen, sentralt i Stavanger. 
Det gamle bankbygget skal bli nytt restaurantkonsept. Bygget ligger midt på Domkirkeplassen, sentralt i Stavanger.  (Foto: Tommy Ellingsen)

Eier også Tolboden

Det er over ti år siden to andre av byens rikeste, Skagen-gründer Åge Westbø og Westcos Trond Jacobsen, gikk sammen med utelivsinvestoren Øivind Ekeland om det som lenge har vært byens største utelivssatsing. De tre bygget om Tollboden på kaien til byens hippeste utested Hall Toll. Stedet var i flere år en braksuksess med en omsetning av mojito ingen andre norske utesteder kunne matche. 

Tidligere i år ble Tollboden, som også inneholder kontorlokaler, kjøpt av Camar Eiendom.

– Dette er del av vår strategi om å kjøpe sentrumsbygg, sier Ertvaag. (Vilkår)

– Det er dette som er den nye oljen, vet du d2Plus - Legg nykål på grillen nå! Michelin-kokkens oppskrifter med jordbær