– Ja, dette var litt lavere enn ventet, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Til tross for at plasseringen av påsken gjorde forrige måneds kpi-tall spesielle, ble ikke utslaget helt som ventet, vedgår han.

Konsumprisindeksen (kpi) steg 0,2 prosent fra mars til april, hovedsakelig som følge av høyere priser på flyreiser i tilknytning til påsken. Tolvmånedersendringen i kpi var 2,2 prosent i april, mens prisveksten justert for energi og avgiftsendringer – kpi-jae – viste en oppgang på 1,7 prosent de siste tolv månedene. Dette var uendret fra mars.

Prisoppgang på fly- og pakkereiser, samt nedgangen i matvareprisene kan i hovedsak sees i sammenheng med påsken.

Les hele saken her: Svake norske shoppetall

– Det var ikke overraskende at flyprisene steg, og det var heller ikke overraskende at matvareprisene falt. Effekten var som ventet, men i sum ble dette likevel svakere enn vi så for oss, sier Gonsholt Hov.

– Ikke veldig sprek vekst

– Disse tallene bekrefter at det nå ligger an til å bli veldig lav inflasjon frem mot sommeren, lavere enn Norges Bank ser for seg. Norges Bank ser for seg en årsvekst på 2,1 prosent, men prisveksten utvikler seg svakere. Isolert sett trekker dette rentebanen ytterligere ned. Men Norges Bank tar inflasjonsmålet på alvor, sier seniorøkonomen.

Noe rentekutt blir neppe aktuelt, siden flere faktorer spiller inn og Norges Bank mener renten er lav nok som den er, påpeker han. Men:

– Isolert sett støtter disse tallene oppunder at renten blir holdt lav lenger, sier han.

Finansminister Siv Jensen slår fast at nedturen i norsk økonomi er over. Det bekreftes i revidert nasjonalbudsjett som hun legger frem torsdag.

– Det snakkes mye om at det går i riktig retning for norsk økonomi. Jo da. Men veksten er ikke veldig sprek, sier Marius Gonsholt Hov.

Kan gå mot rentekutt

Også seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets påpeker i en oppdatering at inflasjonen fortsetter på en klart svakere bane enn Norges Bank har anslått. 

– Isolert sett trekker det i retning av rentekutt. Det er også slik at Norges Bank har en rentebane som innebærer en viss sannsynlighet for et kutt. På den annen side har kronen svekket seg de siste par månedene, særlig mot euro. Det innebærer at forventningene til videre nedgang i inflasjonen dempes. Vi tror Norges Bank fortsatt vil avvente utviklingen og fortsette i juni med en rentebane som beholder nedsidesannsynligheten, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: