Komplett er kjent som Norges største rendyrkede nettbutikk og har i flere år ridd en suksessbølge.

Etter flere runder med oppkjøp slo alvoret virkelig inn i 2017 og ble forsterket i fjor.

Konsernet måtte i fjor bokføre et resultat på minus 293 millioner og en vekst på fattige én prosent. Samtidig er det gjort store omstruktureringsgrep i netthandelsimperiet som er eid av Stein Erik Hagens konsern Canica.

Ryddesjau

DN har flere ganger omtalt opprydningene i Komplett.

Dagligvareaktøren marked.no ble avviklet etter store tap og markedsplassen ble avviklet kort tid etter lansering.

Tidligere denne uken ble det klart at Hagen selger seg ned i de fire nisjebutikkene Komplett Apotek, Norsk bildelsenter, kosmetikkbutikken Blush og interiørbutikken Sixbondstreet. Inn på eiersiden kommer oppkjøpsfondet Verdane. Disse butikkene ble i fjor skilt ut fra Komplett i tillegg Babybanden som fortsatt vil bli heleid av Hagen-familiens konsern Canica.

Samtidig er strategien å rendyrke Komplett innen forbrukerelektronikk og gamingprodukter hvor grunnlaget i sin tid ble skapt.

Lars Olav Olaussen kom i fjor inn som ny toppsjef i Komplett og erstattet mangeårig sjef Ole Vinje.

– De finansielle resultatene har vært krevende. Vår analyse viser at netthandel i Norge bare vil øke og øke i omfang, og der står vi riktig posisjonert, sier Olaussen.

Han mener engangseffekter utgjør det meste av fjorårets underskudd og trekker spesielt frem avvikling av markedsplassen, nedleggelse i Finland og nedskriving av merkevaren MPX som de viktigste årsakene til fjorårets gigantunderskudd.

– Bakteppet er at Komplett har satset på mange forretningsområder, og noen av dem har ikke levert som vi hadde håpet. Fjoråret ble derfor et opprydningsår.

I tillegg til strukturgrepene, har Komplett har den siste tiden gjort flere rokeringer i ledergruppen.

– Vårt kjennetegn har vært og skal være vilje å våge og satse. Dette er en del av vår forretningsfilosofi. Det er naturlig at det ikke alltid gir positive resultater.

Skilles som venner

En salgsvekst på 16 prosent i årets første kvartal gjør at han er optimistisk til at konsernet vil snu utviklingen.

– Å skille ut nisjebutikkene er riktig strategi fordi selskapene lå et stykke fra hverandre og krever individuell oppfølging. Nå har forretningsområdene dedikert ledelse, som vil skape positive resultater.

Komplett Mobil og Komplett Bank er solgt ut. I Sverige eier Komplett fortsatt Webhallen med et 20-talls fysiske butikker som har slitt med underskudd.

Den tyske nettbutikken Comtech, der Komplett eier 75 prosent, omsetter for over én milliard og klarer seg godt.

I de siste årene har man merket større konkurranse fra Elkjøp og Power innen gaming.

– I Norge møter vi den tøffeste konkurransen i Europa innen konsumentelektronikk. Flere satser innen gaming, men vi tilbyr en kundeopplevelse som gjør at vi klarer oss bra i konkurransen. Gaming-kundene er de som har satt seg mest inn i produktene og stiller størst krav, påpeker Olaussen.

Når status skal gjøres opp ved utgangen av året, tror han situasjonen er snudd.

– Overskudd er vår forventning i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.